Многопосочна вятърна турбина взе James Dyson Award за 2018 година

Изпреварвайки останалата конкуренция, вятърната турбина O-Wind Turbine спечели първата награда от £ 30,000 (US $ 39,000) на тазгодишните награди James Dyson. Това сферично устройство е предназначено да виси от балконите на небостъргачите и да генерира електричество при всякаква посока на вятъра.

Традиционните вятърни генератори са много ефективни, но само когато са насочени директно към вятъра. В големите градове, използването на такъв тип устройства не се вижда често, защото застроената среда предизвиква хаос във моделите на вятъра, причинявайки триизмерни завихряния, тъй като вятърът постоянно мени посоката си.

За да се улови този неизползван капацитет на вятъра е необходима турбина, която да може да реагира на пориви, идващи от всички посоки. Точно такива качества притежава отличеното устройство. O-Wind Turbine е вдъхновена от технология на NASA, която е проектирана така, че да използва завихрените ветрове на Марс, за да тласка непрекъснато изследователска топка в една посока.

Структурата има повече или по-малко сферична форма, покрита с отвори, които имат големи входове и малки изходи за преминаване на въздуха. Благодарение на принципа на Бернули, се създават разлики в налягането, които предизвикват завъртането на сферата по посока на часовниковата стрелка около една неподвижна ос, независимо от посоката, от която идва вятърът. Тази ротационна енергия може да се използва за задвижване на генератор и за производство на електричество.


Вижте също...