pixel

Модернизация на газовата инфраструктура подготвя хъба

gaz

Заработи обновената компресорна станция „Странджа“, още четири в ремонт догодина

България подготвя изграждането на бъдещия газов хъб край Варна с модернизацията и развитието на газовата си инфраструктура през тази и следващата година. Това стана ясно при откриването в понеделник на третата реконструирана компресорна станция – „Странджа“, от мрежата на „Булгартрансгаз“. Идния месец ще бъде въведена в експлоатация и четвъртата от сега обновяваните – станцията в Петрич, а през следващата година ще се ремонтират още четири.

Ще работим за това България да бъде газоразпределителен център на Европа, заяви енергийният министър Теменужка Петкова на официалната церемония при прерязването на лентата на реконструираното съоръжение. „За да има газов хъб и диверсификация е необходимо на първо място подходяща инфраструктура. Всичко, което правителството прави в момента и усилията, които полага са насочени към това да изградим международната свързаност на България със съседните на нас страни. Тогава ще има реална диверсификация и на източниците, и на маршрутите за доставка”, заяви Петкова.

„България е естествен хъб, през който минават трасетата на природен газ, както от Изток, така и от Юг. 80% от компресорните станции в региона се намират на територията на България”, посочи още енергийният министър.

„Оттук минават 14 млрд. куб. метра газ за Истанбул, от които печелим транзитни такси“, обясни нагледно премиерът Бойко Борисов. „70 млн. лв. виждате тук”, каза той и добави, че т ръбата е „абсолютно реверсивна“, което е истинска диверсификация.

Общо 200 млн. лв. инвестира държавният газов оператор в ново оборудване за четири от компресорните си станции. Вече бяха въведени в експлоатация съоръженията в Ихтиман и  Лозенец. Проектът се изпълнява от „Главболгарстрой“, а газотурбинните агрегати са доставени от американската компания „Солар Турбайнс“.

КС „Странджа“ е разположена на изхода на трасето на преминаващия през страната транзитен газопровод за Турция – възстановява загубите на налягане и осигурява договорените параметри на предаване на природен газ на българо-турската граница. Петкова посочи, че съоръжението е едно от най-важните от мрежата ни, тъй като 85% от транзитираният през страната ни природен газ е за Турция. С модернизацията се намалява рискът от непланирани ремонти; подобрява се техническото състояние и се повишава експлоатационния ресурс, допълни енергийният министър.

Борисов не пропусна да отбележи пред гостите, сред които и новият американски посланик  Ерик Рубин, възможностите за разнообразяване на източниците на газ, по които държавата работи. До четири месеца се очаква да заработи интерконекторът с Румъния, а пазарният тест за връзката с Гърция показа интерес от шест компании за над 4 млрд. куб. м газ, изброи той.

„На 19 април в Бургас ще бъде доставена нефтената платформа за работа в блока „Хан Аспарух“. Тя е толкова голяма, че не може да мине Босфора цяла. Ще бъде сглобена в Бургас, за да отиде на „Хан Аспарух“ за проучване и добив на газ“, обясни Борисов.

Всъщност става въпрос за височината на кулата на сондажния кораб Noblе Globetrotter II (GT II), който трябва да извърши единия от сондажите за търсене на нефт и природен газ във водите на Черно море. Двойната мултифункционална кула, която позволява едновременното провеждане на няколко операции, може да се сваля за по-лесно преминаване под моста на Босфора. Именно тя ще бъде демонтирана и доставена отделно в Бургас, където отново ще се
постави на кораба.

Като част от правителствените планове се разширява и капацитетът на газохранилището в Чирен, които от следващата година ще побира двойно по-голямо количество суровина от сегашните 550 млн. куб. м. Така страната ни ще обезпечи вътрешното си потребление за 6 до 8 месеца. Този проект ще съфинансира от Европейската комисия по Механизма за трансгранично сътрудничество с 220 милиона евро, припомни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов.

mediapool.bg

Може да харесате още...