pixel

Мораториумът за шистовия газ все още е в сила

Мораториумът за шистовия газ все още е в сила

Няма никаква промяна в позицията на България за наложения мораториум върху проучванията и добива на шистов газ у нас, нито пък се работи в посока на подобна промяна.
Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от „Фокус”.
„Нищо не пречи с години да чакаме и да имаме този мораториум, докато не сме убедени, че това е безопасна за околната среда технология за проучвания на шистов газ“, посочи той.

Добрев участва в първата регионална газова конференция „Газови перспективи”, където подчерта, че България има две стратегически цели – местният добив на газ и диверсификацията на източниците на газа.

Министърът отбеляза, че темата за проучванията е внесена за обсъждане в Народното събрание, като парламентарна комисия вече почти цяла година обследва най-добрите практики за добив на шистов газ и се допитва до позицията на енергийни експерти и екологични организации.
„Има мораториум и той ще отпадне в момента, в който всички сме убедени, че това е безопасен добив на газ“, подчерта Добрев и коментира, че е разбираемо адвокатски компании на големи консорциуми да настояват за отпадането на мораториума. „Това обаче не е причина правителството да се съобрази с техните искания“, отбеляза Добрев.

Мораториумът върху проучването и добива на шистов газ бе наложен преди 1 година под уличния натиск на редица екологични организации, партии и хора от потенциалните райони на сондажите.

Според енергийния министър държави като Румъния, която преди дни взе решение да допусне добива на шистов газ, или като Великобритания, която дори е въвела данъчни стимули с цел по-бързото развитие на проучванията на шистов газ, имат за цел да настигнат САЩ.
„Тези държави виждат индустриалната революция, които тези проучвания предизвикаха в САЩ, тъй като цената на газа там е 6 пъти по-ниска отколкото е в България“, коментира Добрев.

По думите му – цената на природен газ в Америка е 70 долара за 1000 кубика, у нас е над 400 долара, а в Румъния е близо 500 долара.
„Тези цени карат останалите държави да преосмислят решението си за добив на шистов газ, но те нямат и толкова алтернативи, колкото ние имаме. Ние проучваме дълбоко Черно море, където ще имаме значителни находища на газ и нищо не ни притиска да бързаме с вземането на такова решение“, коментира още Делян Добрев.

dnes.dir.bg

Може да харесате още...