pixel

Морска централа преобразува кинетичната енергия в електрическа

Wave Star Energy

Винаги е невероятно, когато брилянтни хора използват своите умове за изграждането на неща, които са в услуга на човечеството – например проектът Wave Star Energy, достоен за похвала.

Съоръжението се намира в Дания и е създадено, за да се употреби най-разпространената кинетична енергията от морски вълни и я преобразува в електрическа. Централата работи посредством плаващи кинетични шамандури, които се задвижват нагоре и надолу от кинетична енергия на вълните.

Wave Star Energy

Предвижда се всяка платформа да има поне 20 такива шамандури с диаметър 10 м, за да се максимализират нейните възможности.

Според официалния сайт на Wavestar точно сега съществуването на алтернативна енергия е във вакуум, но от Wavestar искат всички да работят сплотено, за да реализират мечтата за неограничена чиста енергия.

Wave Star Energy

Wavestar планира да поведе тази тенденция чрез изграждане на първите енергийни паркове, в които вълновите енергийни машини ще бъдат поставени между ветрогенератори. Това е печеливш ход, тъй като повишава ефективността и намалява разходите като цяло. Когато вятърът и вълните обединят силите си, за да произвеждат екологично чиста енергия, всички печелят.

„Това е съвсем нова и революционна идея в една индустрия, която често не успява да види по-голямата картина (погледне на нещата от високо). В Wavestar ние не искаме просто да произвеждаме електрическа енергия; ние искаме да захраним едно ново движение, което разбира нуждата от чисти и елегантни решения, които работят заедно и отговарят на енергийните нужди на планетата.“

Според компанията тази революционна технология е създадена, за да „се посрещнат енергийните нужди на планетата.“

Wave Star Energy

Как се стигна до тази идея?

Ветроходците ентусиасти Niels и Keld Hansen стигат до концепцията за Wave Star още през 2000 г., но идеята им се избистря окончателно при едно тяхно плаване близо до лятната къща на родителите им. Те започват да обсъждат как биха могли да използват мощните сили под тях. Компанията купува правата върху машината през 2003 г., след като виждат огромния търговски потенциал на енергията от морски вълни. Hansen Brothers остават като консултанти в Wave Star, докато братя Клаусен, семейството, което стои зад Danfoss, сега са основните акционери.

Wave Star се надяват устройството да бъде на разположение за продажба до 2017 г.

Wave Star има за цел да направят своя 1 MW машина за океана, която ще бъде разположение за продажба от 2017 г. Компанията също така възнамерява да продължи разработването на своята машина, като евентуално удвои размерите и капацитета й в близко бъдеще, така че да може да захранва повече жилища.

Wave Star Energy

Може да харесате още...