pixel

Морски таралежи разкриват обещаваща алтернатива за улавяне на въглероден двуокис

Морски таралежи разкриват обещаваща алтернатива за улавяне на въглероден диоксид

Улавянето и съхранението на CO2 е една от горещите теми в сферата на екологията – както заради финансирането на тези скъпоструващи проекти, така и заради потенциалните опасности от CCS. Екип от университета в Нюкасъл в Обединеното кралство изглежда е попаднал на уникален начин да постигне по-добър ефект и то благодарение на смирените морски таралежи.

Като част от изследванията си в областта на това, което се случва при реагирането на CO2 с вода – известен като реакция на въглена киселина – изследователите търсели катализатор за ускоряване на процеса. По случайност по това време д-р Лидия Шилер, физик и лектор по нанометрични технологии в същия университет, насочила вниманието си към това как организмите поглъщат CO2 в своите скелети.

Д-р Шилер се вгледала по-специално в морския таралеж, който превръща CO2 в калциев карбонат, за да формира своя ендоскелет. „Когато анализирахме повърхността на ларвите на морския таралеж, ние открихме висока концентрация на никел на техния екзоскелет,“ казва д-р Шилер. „Ни взехме никелови наночастици, които имат голяма външна площ, и ги добавихме към теста с въглена киселина, при което резултатът беше пълното премахване на CO2“.

Никеловият катализатор предлага ред предимства пред другите катализатори за конвертиране на CO2 в калциев карбонат или магнезиев карбонат, като ензимната карбоанхидраза, казва Гурав Бадури, водещ автор на доклада и докторант в Школата по инженерна химия и материалознание при Университета е Нюкасъл.

„Ензимът е активен в кисела среда и тъй като един от продуктите от реакцията е въглена киселина, това означава, че ензимът може да е ефективен само за много кратък период от време, а и прави процеса много скъп“.Хубавото при никеловия катализатор е, че може да работи независимо от рН и поради магнитните си свойства може да бъде уловен и и повторно използван – отново и отново. Този подход е и много евтин – 1000 пъти по-евтин от ензимния. А страничният продукт – карбонатът – е полезен и не е вреден за околната среда“.

Изследователският екип е разработил процес за улавяне на CO2 от отпадъчните газове при преминаването им при върха на комин чрез водна колона, богата на никелови наночастици. Твърдият калциев карбонат може да бъде събран в дъното на колоната.

Изследователите казват, че откритието им може да осигури на големите CO2 замърсители евтин метод за улавяне и съхранение на техните CO2 емисии, преди да бъдат освободени в атмосферата. Тъй като калциевият карбонат се използва за производството на цимент и други строителни материали, добиваният материал може да бъде използван за полезни приложения.

greentech.bg

Може да харесате още...