pixel

Може да си сътрудничим в соларната енергия със Саудитска Арабия

Може да си сътрудничим в соларната енергия със Саудитска Арабия

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа днес от името на България Хартата на Международния енергиен форум (МЕФ) в Рияд заедно с представители на още 86 страни. Документът определя мисията на форума, неговите цели, органите  и официалния език на организацията, както и формите за финансирането й.

В рамките на конференцията на МЕФ в Рияд министър Трайков се срещна с министъра на петрола и минералните ресурси на Саудитска Арабия Али ал-Наими. Домакинът увери българския си гост, че въпреки вълненията в региона няма място за паника, нито опасност за доставките и цените на петрола.

Aл-Наими запозна Tрайков с плановете на Саудитска Арабия да развива ядрена и соларна енергетика. Обсъдени бяха възможностите за обмен на опит в областта на соларните технологии. Саудитският министър увери, че соларните технологии ще се развият много бързо и имат сериозен потенциал като незамърсяващи околната среда. Tрайков от своя страна подчерта, че за България като страна, транзитираща природен газ, е много важно да участва в диалога между държавите производителки и държавите потребителки на горива. Tрайков покани своя колега да посети България и го запозна със структурата на нашата икономика, като обърна внимание на високото професионално равнище на българските експерти и образование.

Двете страни се съгласиха, че подписаното на 21 февруари 2011 по време на тази визита споразумение за сътрудничество между Съвета на саудитските търговско-промишлени палати и Българската търговско-промишлена палата е добра първа стъпка за двустранно сътрудничество. Такава убеденост изказа и министърът на търговията и индустрията на Саудитска Арабия Абдула Ахмед Зайнал Риза, с когото министър Трайков също разговаря в Рияд. Риза увери Трайков, че стабилността в страните от Залива ще бъде запазена.

Саудитска Арабия се интересува от български млечни продукти, които са добре познати тук, и от високо качествен вълнен текстил, стана ясно още от срещата. Трайков покани събеседника си също да посети страната ни, става ясно от информацията на МИЕТ.

econ.bg

Може да харесате още...