pixel

Може ли токът да поевтинее?

Може ли токът да поевтинее?

В някои страни от ЕС хората дават 25 на сто от парите си за ток, отопление и бензин. Промишлеността също се оплаква от високите цени на електроенергията, поради което ЕК иска тяхното намаление. Но дали това е възможно?

Данните, с които разполага Европейската комисия, са повече от тревожни: през последните седем години цените на електроенергията за промишлеността са се увеличили с 37 процента, а за домакинствата – с 22 на сто. Тенденцията на нарастване е трайна. Нещо повече – цените вече се явяват спирачка за стопанския ръст, както твърдят някои експерти. С проблема предстои да се занимаят и държавните и правителствени ръководители на 27-те страни-членки на ЕС – те ще дискутират ценовата стабилност в енергийната политика.

Възможно ли е да се противодейства?

Междувременно председателят на ЕК Жозе Барозу призова европейските държави към окрупняване и либерализиране на енергийния пазар, както и към по-дълбока интеграция, чрез която биха могли да се спестят до 8 милиарда евро годишно. Окрупняването от своя страна може да донесе годишни икономии в размер на 65 милиарда евро.

Препоръчва се и намаляване на зависимостта на европейските държави от външни доставчици. Във връзка с което еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер апелира за преразглеждане на позициите на европейските страни относно добива на шистов газ чрез фракинг – макар и без гаранции, че това ще доведе до намаляване на цените. Същевременно трябва да се има предвид, че залежите на шистов газ в Европа са значително по-малки от тези в САЩ. Освен това немалко държави, сред които е и Германия, се противопоставят на фракинга.

ЕК е и за по-тясното свързване на европейските енергийни структури като предпоставка за по-интензивно използване на възобновяемите енергийни източници. До 2020 г. инвестициите в този сектор би трябвало да достигнат 200 милиарда евро, но засега няма яснота откъде ще дойдат тези пари.

Крачка назад?

Така или иначе основният въпрос, който ще разискват европейските лидери на срещата си в сряда, е този за цената. Макар че – както посочва един европейски дипломат – тя се определя не от държавните и правителствените ръководители, а от пазара. Именно от гледна точка на възможното намаление ЕС поема в посока, която е много по-различна от прилаганата в Германия политика на отказ от ядрена енергия и акцент върху възобновяемите енергийни източници.

Концепцията, която се очаква да бъде приета, вече се оценява от някои коментатори като крачка назад. И поставяне под въпрос на всичко, което до момента е било решено и приложено. Независимо дали става дума за зелените енергии или за търговията с вредни емисии – това, което съвсем доскоро бе възприемано като революционно и екологично, изведнъж се превърна в недостатък – щом води до оскъпяване, съкращаване на работни места и възпрепятстване на растежа.

lev.bg

Може да харесате още...