pixel

Можем да си позволим да намалим употребата на въглища – защо не го правим?!

България се намира в уникалната ситуация на свръхпроизводство на електроенергия. Можем да си позволим постепенно намаляване на въглищните мощности. А алтернативи има – както за заетостта в сектора, така и за генериране на електроенергия без употреба на ядрени мощности и изкопаеми горива. Това е един от основните изводи от нов доклад на Грийнпийс за използването на електроенергия от въглищни електроцентрали у нас.

През 2012 г. над 2000 души са починали от заболявания, породени от атмосферно замърсяване от българските ТЕЦ. Това е четири пъти повече от смъртните случаи при пътни катастрофи през същата година. При това – въпреки монтираните филтри за улавяне на серен диоксид и азотни окиси на по-голямата част от топлоелектрическите централи в България. Приблизително 2 хиляди души са били в отпуск по болест всеки ден – по същата причина. И ако това не е достатъчно, ето още от зловещата равносметка: 2,6 хиляди деца и над 3 хиляди възрастни страдат от заболявания на дихателната система дневно, а други 3,7 хиляди са с намалена работоспособност.

Докладът е част от световната кампания на „Грийнпийс”  за постепенно намаляване на употребата на въглища. Посланието на доклада „Задушаващата хватка на въглищата“ беше представено и визуално пред Министерски съвет с акция, която илюстрира здравните последствия от горенето на въглища и призова към широк обществен дебат по темата.

Докладът ще бъде представен и в Стара Загора, район където състоянието на въздуха продължава да е ключов проблем както за града, така и за цялата област. Това ще стане на 14 ноември, четвъртък, от 10.30 часа в залата на Регионална библиотека „Захари Княжески“. От 16.00 часа пред Областна управа Стара Загора „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ организират и артистична информационна акция.

„Атмосферното замърсяване със серен диоксид и фини прахови частици на единица произведен киловат час електроенергия в България е най-високо в Европа. Това обяснява високата заболеваемост в регионите с концентрация на ТЕЦ“, твърди Филка Секулова от „Грийнпийс“ – България.

„Продължителното излагане на атмосферно замърсяване от ТЕЦ значително увеличава риска от хронични заболявания на сърдечно-съдовата система и дихателните пътища, както и на злокачествени болести. По последни данни негативните последици за човешкото здраве възникват при по-ниски нива на атмосферно замърсяване, отколкото се е смятало“, добавя Секулова.

Цената от горенето на въглища в България, изразена във необратими здравни вреди и човешки животи, е неприемливо висока. Топлоелектрическите централи печелят за сметка на живота и здравето на хората, твърди Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България. „В същото време в България дебат за бъдещето на въглищата и тяхното въздействие върху човешкото здраве липсва“, добавя Петрова.

greentech.bg

Може да харесате още...