pixel

Над 50% от хората у нас са „енергийно бедни“, помощите за отопление не решават проблема

Около 60 на сто от българските домакинства не могат да отопляват адекватно дома си през зимата. Това съобщи в предаването „12+3“ на БНР доц. Мария Желязкова от Европейската антибедност мрежа – България.

По нейните думи от 2000-а година насам процентът на енергийно бедните у нас непрекъснато нараства.  Но понеже това е политически проблем, се правят различни опити този дял на домакинствата, които могат да се определят като енергийно бедни, да се намалява.

„Всъщност над 50 процента са хората, които имат огромни затруднения с енергийната бедност. Те не представляват една и съща група – има т.нар. джобове на бедността, но част от тези хора, поне около 20 процента, са в изключително неблагоприятна ситуация. България е в най-неизгодното положение в ЕС“, заяви доц. Желязкова.

Цените на горивата, доходите и неефективните жилища са трите основни причини за енергийната бедност, поясни експертът. Тя е категорична, че моделът с преките помощи не решава проблема с енергийно бедните.

„Преките помощи са част от остатъчния модел на социалната политика, която се опитва с много условности, с много условия, да подпомогне хора, които са най-зле, внушавайки им идеята за малоценност и карайки ги да минават през най-различни гишета, за да се доредят до някакъв вид подкрепа от държавата. Тази помощ не може да реши проблема по принцип“, категорична е доц. Желязкова.

Според нея е крайно време да се предприемат адекватни подоходни политики, защото провежданите в България са напълно деформирани.

„Те представляват една помпа, която изсмуква ресурси, възможности и ползи от хора с ниски и средни доходи и ги концентрира на върха. Трябва да се демонстрира някакво желание политиците да се занимават с благосъстоянието на гражданите, не с едно малцинство, което да концентрира власт и богатство“, подчерта доц. Мария Желязкова.

3e-news.net

Може да харесате още...