pixel

Над 50% от жалбите на гражданите срещу ЕРП-тата са основателни, твърди експерт

Над 50% от жалбите на гражданите срещу ЕРП-тата са основателни, твърди експерт

По-малко от половината жалби срещу електроразпределителните дружества не са оправдани, обяви в ефира на Bulgaria On Air Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители“.

Над 50% от потребителите не знаят правата си в дадена ситуация, а впоследствие разбират, че и те са направили грешки, посочи той.

Много българи не вярваха в показанията на електромерите, но след като бяха направени проверки, дори от самите министри, установиха, че са отчитали правилно. Именно това е проблемът в сектора – хората не вярват в нищо, твърди Николов.

Асоциацията не е установила разлики в жалбите за ЕРП, които се подават сега и отпреди шест месеца, каза Николов.

По думите му обаче се забелязва ясна тенденция, че повечето оплакващи са с по-ниски доходи – хората с по-висок социален статус рядко се свързват с нас, обясни експертът.

„Създадохме консултативен съвет и се надяваме занапред ЕРП-тата да се вслушват в идеите му“, обясни Николов.

По думите му либерализиран пазар в България ще има когато ЕС предприеме по – твърди действия към страната. Ако бъде премахнат монополът на пазара, е възможно да се увеличат цените с до 10% или 15%, каза още той.

Според него ефектът ще е временен – най-много една година, но след това цените ще станат близки до сегашните, а качеството на услугата – много по-високо.

Николов коментира и възможната следваща протестна вълна в страната срещу енергийната политика.

„До зимата най-вероятно няма да има протести. Ако е студена обаче като по-предишната има такава възможност“, завърши експертът.

trud.bg

Може да харесате още...