pixel

Над половината софиянци с централно парно ще доплащат при изравнителните сметки

Над половината софиянци с централно парно ще доплащат при изравнителните сметки

Заради продължилата повече зима, която при това бе по-студена от миналата година, 57 на сто от топлофицираните централно сгради в София, които са клиенти на топлинния счетоводител „Техем“, ще трябва да доплащат при изравнителните сметки, които започнат да се изплащат до абонатите след 5 юли. Това съобщиха от компанията в понеделник

Данните на „Техем“ за потреблението на отопление и топла вода през отоплителен сезон 2016/2017 показват, че 57% от топлофицираните сгради в София ще получат сметки със суми за доплащане.

39% от сградите в столицата ще имат да си вземат пари от „Топлофикация-София“, а 4 процента от клиентите ще излязат на нула в сметките си досега, които са изчисляване на база прогнози от миналогодишното потребление в имотите.

От „Техем“ не посочват какви суми имат да плащат хората, чиито прогнозни сметки са били под реално изразходваната топлоенергия. 2 процента от клиентите ще получат годишно изравняване до +/- 10 лв.

Причините за това толкова много потребители да имат да доплащат при изравнителните си сметки, отчитащи вече реално консумираната топлоенергия са в по-дългото време за отопление и по-ниските температури. Докато в предходния отоплителен сезон парно е имало в 162 дни, сега периодът е 185 дни. Докато например през януари 2016 г. средно дневната температура е била минус 0.6 градуса, този януари е била минус 5.7 градуса

Първите изравнителни сметки на „Техем“ ще бъдат изпратени на клиентите след 5 юли. От датата на получаване те ще имат 30-дневен срок за рекламации преди изравнителните сметки да бъдат изпратени към топлофикационното дружество в София. Неосигурилите достъп за отчет могат да заявят такъв в 90-дневен срок.

„Към момента регистрираме, че 4% от сградите в столицата няма да доплащат или възстановяват суми след годишното изравняване“, заяви Милена Стоянова, управител на „Техем“ и допълни, че в това число се включват сградите на месечен дистанционен отчет, които не получават изравнителни сметки след края на отоплителния сезон.

Информационните справки ще бъдат достъпни на клиентския портал на Техем след безплатна регистрация.

mediapool.bg

Може да харесате още...