pixel

Надградете системата за отопление на дърва, за да стане екологично чиста чрез използване на енергия от слънцето и въздуха

hoval

Ако имате съществуващ котел на дърва с водна риза и искате да обновите отоплителната система, като все пак запазите и него, ето един добър пример от Hoval за това.

Семейство Фрутигер сбъдна дългогодишната си мечта да си купи собствен дом, като избра еднофамилно жилище в Кайзераугст, Швейцария. Както можете да очаквате в къща, построена през 1969 г., имотът разполага със стара отоплителна система с радиатори и котел на дърва с водна риза. По време на ремонтът беше направен план да се избере п-екологична алтернатива за отопление на дома.

Екологично решение за отопление

Кристоф Фрутигер и съпругата му искаха да създадат удобен дом за себе си и трите си малки деца – но не само това. Те също искаха да направят нещо за околната среда. Както обяснява Кристоф Фрутигер, „Ние наистина искахме да намерим решение, което да ни позволи да отопляваме дома си по екологично чист и устойчив начин.“

Новата система за отопление и топла вода, която те избраха, има изискан вид, благодарение на четирите колектора UltraSol® 2 и термопомпата въздух-вода UltraSource® B, които могат да работят в комбинация със старата шведска печка на дърва за отопление на дома, благодарение на специалния стратифициран буферен резервоар VarioVal® FLS. Това, което наистина е специално за системата е, че се запазва стария котел на дърва, но той може да се ползва само, ако слънцето грее твърде слабо или в най-студените дни има нужда от по-високи температури за отопление. Всичко това работи на практика с почти нулеви емисии CO2 и прави системата изключително екологична.

Слънчевата топлина, произведена от четирите слънчеви колектора, от термопомпата, както и от котела на дърва с ръчно изгаряне, се вливат в стратифициран резервоар за съхранение VarioVal® FLS с обем 1000 литра. От там топлоносителят се разпределя към вътрешната отоплителна система. А комбинираният топлообменен модул за прясна вода TransTherm aqua FT доставя на семейство Фрутигер достатъчно топла вода.

hoval

Лесен монтаж въпреки спецификациите

Всички колектори UltraSol® 2 имат четири извода за свързване, благодарение на вградената медна серпентина в тях. Това прави задачата за монтажа им лесна и гъвкава, като позволява на колекторите да бъдат интегрирани ефективно и елегантно в скатния покрив. И благодарение на ултра плоския дизайн на модулите Hoval UltraSol® 2, е лесно да се съобрази с градската спецификация, така че колекторите да не излизат над покрива с повече от 20 см.

Завръщане в топлата къща

Семейство Фрутигер реши да включи термопомпата въздух-вода в решението си за отопление, не само заради икономичността и ефективността, но и за моментите, когато ще бъдат далеч от дома и няма да могат да запалят стария котел от разстояние, както и когато слънцето няма да може да доставя достатъчно топлина от колекторите UltraSol® 2. Ако те отсъстват за по-дълъг период, термопомпата въздух/вода UltraSource® B comfort (8) поема задачата да покрие основните изисквания и да гарантира, че домът им е топъл, когато се върнат. Вградената интелигентна контролна система следи прогнозата 3 дни напред, за да избере най-добрия и оптимален режим на работа. Също така, благодарение на TopTronic E online може да се управлява и наблюдава от разстояние с един клик.

Лесна за работа

С изключение на стария котел на дърва, екологичното решение за отопление е лесно за работа с универсалната система за управление TopTronic® E на Hoval. Тя гарантира, че четирите колектора UltraSol® 2, стратифицираният резервоар VarioVal® и термопомпата въздух/вода UltraSource® работят ефективно заедно и осигуряват възможно най-високо ниво на енергийна ефективност като цялостна система.

Ако и вие искате да направите системата си за отопление екологична и икономична, свържете се за консултация с Hoval сега.

Може да харесате още...