pixel

Надуваем енергийно ефективен парник реагира на своята среда

Надуваем енергийно ефективен парник реагира на своята среда

Независимо дали са под земята, дали са геодезични или дигитално изработени, парниците са структури, които позволяват развитието на градинарството в по-северните части на планетата, където климатът е суров. Какво би станало обаче, ако оранжерии биха били не статични структури, а такива, които могат да се променят и да отговарят на своята среда?

Новата тропическа оранжерия в Ботаническата градина в Орхус, построена да замени парника от 1969 г., е раработена от датската фирма CF Moller Architekten като куполна парникова система, направена от възглавници от прозрачна пластмаса, които могат да бъдат напомпани или спихнати според текущото осветление и нужда от отопление.

Навярно изглежда абсурдно да се използва пластмаса в „зелена архитектура“, но някои видове пластмаси са изненадващо здрави и гъвкави и все повече се използват в контекста на зеленото строителство. Работейки с производителя на мембранни фасади formTL за създаване на тази-ефективна обвивка, CF Moller са изградили купола посредством серия от десет стоманени арки, издигнати върху 18-метрова овална основа, което означава постигането на максимален вътрешен обем с най-малка повърхностна площ. Иначе казано – максимална енергийна ефективност.

„Това е „интелигентен“ парник, който стои акто капка роса сред околността, в която е пстроен, и най-вероятно няма да е последният пример за гъвкаво реагираща архитектура…“, казват от CF Moller Architekten.

greentech.bg

Може да харесате още...