pixel

Надуваема вятърна турбина обещава по-достъпна енергия

Надуваема вятърна турбина обещава по-достъпна енергия

Израелската компания Winflex предлага иновационна концепция за надуваема вятърна турбина. Разработката обещава по-лесно производство на електроенергия и на по-ниска цена.

Надуваемата турбина на Winflex Ltd. спечели наскоро конкурс за зелени иновации, организиран от американската корпорация General Electric. Проектът ще бъде доразвит в Израел с финансовата подкрепа именно на GE.

Winflex демонстрира, че за добиване на електроенергия от вятъра не е задължително да се използват грамадни перки, каквито виждаме все по-често в съществуващите инсталации. Новата разработка използва специално платно, направено от композитни материали, което е леко, гъвкаво и евтино.

Надуваемата турбина може да се използва практически на всяко място, дори на покривите на едноетажни сгради. Освен това инвестицията се възвръща по-бързо, отколкото при стандартните вятърни турбини, което прави новата технология привлекателна за частна употреба. Намаляването на разходите и времето за монтаж на оборудването прави ненужни държавните субсидии за покупка и използване на вятърни турбини.

Турбината на Winflex представлява олекотен ротор, около който се въртят надуваемите перки, подобно на платна на кораб. Съоръжението може да работи при различни природни условия, вкл. и в бурно време, твърди производителят.

Досега компанията е провела успешни тестове с два прототипа Winflex, съответно с 10 и 200 киловата мощност. Израелците работят по създаване на турбина с мощност 1 мегават, която да бъде пусната в комерсиално производство.

greentech.bg

Може да харесате още...