pixel

Най-големият фотоволтаичен парк в света ще е в Сърбия

Най-големият в света фотоволтаичен парк с мощност 1000 МВт и цена около 2 милиарда евро ще бъде построен в Сърбия през следващите години, съобщиха инициаторите на проекта на неговото представяне в Белград.

Средствата ще бъдат инвестирани от люксембургската компания Securum Equity Partners Europe, която подписа рамково споразумение със сръбското правителство на 17 ноември 2011 г., предаде РИА “Новости”. Проектът предвижда инсталирането на сто фотоволтаични модули с мощност по 10 МВт всеки на територия от 3000 хектара. Предвижда се модулите да бъдат произведени от италианската MX Group, но фабриката за тяхното производство може да бъде изградена от нулата и в самата Сърбия.

Паркът ще бъде изграден върху неземеделски земи с най-голяма слънчева активност и близост до електромрежата. Произведеното електричество ще се изнася. Датата за започването на строителството все още не е известна. Самото изграждане ще отнеме между 3 и 5 години. От Securum Equity Partners Europe заявиха, че Сърбия е избрана заради готовността на местните власти да приемат този проект, а също така заради географските и климатични условия.

publics.bg

Може да харесате още...