pixel

Най-големият в Австралия соларен принтер „изплюва“ по един PV панел на 2 секунди

Най-големият в Австралия соларен принтер „изплюва“ по един PV панел на 2 секунди

Невероятен нов принтер в университета в Мелбърн, Австралия, позволява на изследователите да отпечатват слънчеви клетки с размери до площта на A3 лист хартия. Разработен в сътрудничество между консорциума VICOSC, CSIRO и Университета в Мелбърн, принтерът за соларни клетки принтер прави възобновяемата енергия още по-лесно достъпна.

Принтерът за соларни клетки може да превърне пластмаса или метал вът фотоволтаични панели, вариращи от размера на нокът до размера на А3 лист хартия. Д-р Скот Уоткинс от CSIRO предвижда, че тези клетки ще могат да се използват по покриви, стъклени повърхности, та дори и върху лични електронни устройства като лаптопи. Само за три години учените, създали принтера, са успели да увеличат производителността му и сега той може да покрие 30 см ширина.

Принтерът струва невероятните 200 000 щатски долара, въпреки че в университета в Мелбърн вече се приемат заявки за производствени поръчки. Това ще позволи на малките компании да получат достъп до устройството, за да отпечатват свои проекти.

Принтерът напластява полупроводникови мастила върху пластмаса или стомана. Скоростта му е завидна – по една клетка на всеки две секунди. Отпечатани върху гъвкав материал, слънчевите клетки са по-гъвкави от силициевите слънчеви панели. Екипът ще продължи да работи за превръщане на принтера в по-достъпна мащина, така че някой ден да стане достъпен за покупка от други компании.

greentech.bg

Може да харесате още...