pixel

Най-голямата батерия в света се оказва рентабилна

Най-голямата батерия в света, построена в края на 2017 г. в Южна Австралия от Tesla, не само е помогнала за стабилизиране на мрежата, но може да се окаже и доста рентабилна. От Tesla съобщиха, че проектът Powerpack с мощност 100 мегавата (MW) / 129 мегаватчаса (MWh), управляван от френската компания Neoen, е спечелил около един милион австралийски долара за няколко дни в началото на 2018 г.

Батерията на стойност 50 млн. долара е изградена на север от град Аделаида в Южна Австралия, близо до вятърната централа Hornsdale. Тя е сглобена съвместно с френската компания Neoen и може да доставя енергия на около 30 хил. домове и офис сгради. Батерията беше изградена, след като през септември миналата година ураган остави без електричество голяма част от Южна Австралия.

Компанията Тесла се пребори в конкуренция от над 90 фирми, които предложиха проекти за възобновяема енергия. Залогът, който даде Мъск бе, че ако не завърши обещаната батерия в срок от 100 дни, тя ще бъде напълно безплатна за щата. Мъск спечели облога, като изгради батерията 40 дни по-рано и до момента тя е най-голямата в света.

Батерията се използва по два начина. Правителството на Австралия има достъп до голяма част от капацитета ѝ за стабилизиране на електрическата мрежа и досега системата е била използвана добре – реагирала е за милисекунди, при авария на голяма въглищна централа. Освен това Neoen има достъп до около 30 MW / 90 MWh за търговия на пазара на едро.

Изглежда, че компанията добре използва батерията. Системата може да премине от зареждане към разреждане за част от секундата, така че Neoen може да се възползва от промените в цените на електроенергията – особено в моменти на голямо търсене. Според изнесените данни компанията е направила около 1 милион долара за два дни през януари от пазара на едро.

 Тържественото откриване на батерията.

Може да харесате още...