pixel

Най-голямата френска инвестиция ще е във Варна

Най-голямата френска инвестиция в България, на стойност около 250 милиона евро, ще е във Варна. Тя ще е на френската компания „Тотал“, която заедно с австрийски и испански партньори ще започне проучване за газови находища в Черно море.
Това е съобщил посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан след среща с кмета на града Иван Портних, съобщиха от пресцентъра на общината.

„Много съм горд да обявя, че средствата ще бъдат вложени скоро и нашето присъствие във Варна ще бъде още по-стабилно“, е коментирал дипломатът.

Дейностите по реализирането на проучванията се очаква да започнат през януари.

Френската добивна компания “Тотал” ще пусне първата сонда за газ в блока “Хан Аспарух”. Вторият кладенец ще бъде сондиран през 2016 г. Това ще се случи, ако проучванията и анализите на експертите потвърдят очакванията за голямо находище на природен газ в недрата на скалното дъно, обяви миналия месец техническият мениджър Милен Коцев.

Разходите на “Тотал” от подписването на договора с българската държава до отговора на въпроса има ли газ в блока “Хан Аспарух” ще са 260 милиона евро.

dir.bg

Може да харесате още...