pixel

Най-голямата слънчева лодка пое към древна Гърция

Соларната лодка Turanor PlanetSolar MS се превърна в изследователски кораб за археологически експедиции в Гърция. Катамаранът MS Turanor PlanetSolar се прочува през 2012 г., когато направи обиколка около целия свят, задвижван само със силата на слънцето.

Днес най-големият соларен катамаран в света плува в гръцките води и се подготвя за подпомагане на археологическия проект „Terra Submersa“, организиран съвместно от Университета в Женева, Neuchatel Latenium, Швейцарскиата археологическа школа в Гърция, гръцката Служба за подводни антики и гръцкия Център за морски изследвания.

Изследователският проект „Submersa“ ще проучва морското дъно около Арголическия залив в Егейско море край бреговете на Пелопонес и близката пещера Фрахти в търсене на следи от първите европейски заселници от праисторическата ера.

Професор Лорънс Баумър, ръководител на катедрата по археология в университета в Женева, казва, че морското равнище се е покачвало и спадало много пъти през хилядолетията, а конкретно през праисторическия период морското равнище е било значително по-ниско, отколкото е днес. Там, където днес е водата, някога е имало долина. Пещерата Фрахти, според археолозите, е била обитаван в продължение на хиляди години и може би е мястото на едно от първите европейски праисторически селища.

Първоначално учените ще използват инструменти, адаптирани от MS Turanor PlanetSolar, за възстановяване на терена през праисторическата ера. По-късно водолазите ще извършат подводни разкопки чрез хидравлични смукателни системи.

Археологическите разкопки в Арголическия залив, подпомагани от соларния катамаран, ще продължат 12 дни.

Преди разкопките официално да започнат на 11 август MS Turanor PlanetSolar ще проведе обиколка из гръцките води и ще посети пристанищата на Еретрия, Атина и Нафплио. Там лодката ще е отворена за посетители, които искат да научат повече за работата на археолозите и за различните приложения на соларната фотоволтаична технология.

35-метровата лодка е покрита с 512 фотоволтаични панела с общ инсталиран капацитет от около 100 киловата. Енергията се съхранява в две литиево-йонни батерии и може да се използва и през нощта. Цялата лодка тежи 8,5 тона. След като е напълно заредена, лодката може да работи на батерии в продължение на 72 часа.

greentech.bg

Може да харесате още...