pixel

Най-голямата соларна ферма в Африка вече заработи

Соларният парк Джаспър, който се намира близо до Кимбърли в Южна Африка, вече е най-големият проект за слънчева енергия на континента. Строителството бе завършено през октомври. Централата вече е в пълна експлоатация. С номинален капацитет от 96 мегавата тя ще произвежда около 180 000 мегаватчаса чиста енергия годишно за жителите на Южна Африка. Това е достатъчно да захрани до 80 000 домове.

Още по-интересно е, че Джаспър няма да остане най-големият соларен проект за дълго. В същия район в Южна Африка, в близост до 75-мегаватовата „Леседи“, която заработи през май миналата година, се строи 100-мегаватова централа за концентрирана слънчева топлинна енергия (CSP). Тя се нарича Редстоун.

Южна Африка цели да има има 18 гигавата енергия от възобновяеми източници до 2030 г., така че проекти като този определено са стъпки в правилната посока. Ако има нещо, което в Южна Африка да е изобилно, това е слънцето!

45% от общата стойност на проекта е вложена в „местно съдържание“, за да помогне за подобряване на икономическото състояние на региона.

Проектът е разработен от консорциум, състоящ се от SolarReserve, групата Kensani (опитен енергиен инвестиционен играч в Южна Африка), и Intikon Energy (местен разработчик на проекти за възобновяеми енергийни източници).

greentech.bg

Може да харесате още...