pixel

„Най-голямото в света витло за вятърна турбина“ е готово да се завърти

July 7, 2015 – Blade Dynamics packages and ships its longest blade built to date. The 78 Meter (255 ft) blade will ship to the United Kingdom for testing.

Британският Институт за енергийни технологии (ETI) е инвестирала повече от 15,5 милиона лири във фирма, която изгражда гигантски витла за за следващото поколение вятърни турбини за офшорни инсталации с капацитет 8MW-10MW.

Инициативата Blade Dynamics вече има готовност да проектира и произведе серия от прототипни витла за вятърни турбини до края на 2014 г., които се очаква да бъдат най-дългите в света. Компанията вярва, че нейният модулен процес на сглобяване на витлата може да намали общите разходи за офшорни вятърни мощности до 10 евро на MWh.

ETI, който се финансира отчасти от правителството и отчасти от предприятия, включително EDF, Rolls-Royce и E.ON, е инвестирал 15,5 млн. лири в проекта за гигантски витла Blade Dynamics. Заедно с това е налице и допълнителна частна инвестиция, но сумата й остава неразкрита.

Повечето от разработваните 5-7MW вятърни турбини използват 60-75-метрови витла от фибростъкло. Най-новото витло на Blade Dynamics обаче ще бъде 80-100 метра и ще бъде изградено от по-леки материали от въглеродни влакна.

Blade Dynamics ще възложи на външни доставчици произвоството на по-малките компоненти с размери от 12-20 метра и ще ги сглобява на място – процес, за който се твърди, че е по-точен и разходно-ефективен от традиционния метод.

Компанията вече работи с неназован голямо производител на турбини, за да проектира витлата и да произведе четири прототипни витла. Очакванията са по-нататъшните големи витла да послужат за изграждането на следващото поколение на големи офшорни вятърни турбини с капацитет от 8-10MW.

Компанията се надява в крайна сметка да успее да продава гигантските си витла на големи производители като Vestas, която вече има изследователски и развоен център насъщото място – остров Уайт, но в момента не сътрудничи по проекта.

greentech.bg

Може да харесате още...