pixel

Намери се финансиране за най-големият проект за подводни турбини

Намери се финансиране за най-големият проект за подводни турбини

Най-големият проект за приливна енергиен проект в света е на път да се реализира, след като Atlantis Resources обяви, че вече има осигурено финансиране от 83 милиона долара за старт на инсталацията. Когато проектът приключи, 398-мегаватовият масив MeyGen ще осигурява чиста, устойчива и предвидима енергия за 175 000 домове в Шотландия.

Компанията-майка на MeyGen Atlantis Resources е успяла да набере 50 милиона лири финансиране, които ще бъдат използвани за финансиране на началния етап от проекта MeyGen, включително инсталирането на четири 1м5-мегаватови подводни турбини, както и наземната инфраструктура, необходима за проекта. Когато бъде завършена,системата ще включва 269 турбини, закотвени на дъното на океана. По време на първата фаза на проекта обаче ще се инсталират 61 турбини, които ще осигуряват достатъчно електричество за 42 000 домакинства. Очаква се строителството да започне по-късно тази година. Първото електричество от системата трябва да влезе в мрежата до 2016 г.

Проектът MeyGen е първият мащабен проект за приливна енергия в света, който успешно намери финансиране. Това може да послужи като катализатор за световния пазар на приливна енергия, сигнализирайки за прехода от демонстрационни проекти към комерсиални масиви.

Британският енергиен секретар Ед Дейви посочи, че вълновата и приливната енергия имат потенциала да осигуряват повече от 20% от енергийните нужди на Великобритания.

greentech.bg

Може да харесате още...