pixel

Нанков: Само един блок от санираните по правителствената програма е проблемен

Нанков: Само един блок от санираните по правителствената програма е проблемен

Има един блок, саниран по програмата за енергийна ефективност у нас, в който са използвани материали с проблеми. Това каза днес в студиото на „Тази сутрин” в бТВ регионалният министър Николай Нанков.

Това е показала проверката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, започнала след разследване на медията за материалите, използвани за топлоизолация на високите сгради у нас.

При останалите блокове са използвани материали, които са с клас B – трудногорими, добави министър Нанков.

Въпросният проблемен блок се намира в Бургас – това уточни той извън ефир, като посочи, че е допуснал грешка, обявявайки блока за старозагорски.

“Проверката тече и сега. Ще направим и повторни тестове на част на материалите. Другата седмица ще сме готови с окончателните резултати”, добави министърът.

По думите му фирмата производител е декларирала съответствие с изискванията на материала и е показала сертификати за него, а пък министерството му няма компетенции и правомощия по контролните механизми.

За момента не е ясно колко ще струва повторният ремонт на новоремонтирания блок, но ще се търси техническо решение за нейното обезопасяване. Според министър Нанков тук има и по-сериозна тема – за възможна търговска измама.

Той посочи още, че в момента се санират 580 сгради, а има осигурен ресурс за 2022. През септември предстои дебат как трябва да продължи програмата.

На въпрос относно сигналите на граждани за некачествено извършен ремонт по нея, министърът посочи, че са проверени 70 сгради, избрани на случаен принцип, като в 64 от тях не са открити никакви проблеми.

btvnovinite.bg

Може да харесате още...