Направление Сградни технологии на Siemens представи нови технологични решения за дейта центрове на Building Innovation Forum 2018


Пожарната безопасност е сред основните предизвикателства пред центровете за данни

Кои са най-важните предизвикателства пред дейта центровете, какви са ключовите мерки, с които този тип сгради може да бъдат защитени от пожари и други инциденти, както и какви са иновативните  решения, които Siemens предлага в отговор на тези изисквания. Това бяха основните акценти в презентацията на Клаус Тинахер, мениджър направление Data Center за Siemens – Източна Европа, представена по време на Building Innovation Forum 2018.

Събитието събра редица представители и експерти от различни области в бранша.

Фокуса на презентацията на Клаус Тинахер бе систематичният подход на Siemens по отношение на цялостния жизнен цикъл на проекта: проектиране, изграждане и функциониране. Правилното планиране и съобразяването с нуждите на клиента още в начален етап водят до изграждането на ефективни и устойчиви съоръжения. Предизвикателствата по време на експлоатирането на дейта центровете са защитата и функционирането на инсталациите, както и пожарна безопасност. Това е от изключителна важност, тъй като проучвания показват, че около 6% от проблемите в дейта центровете се дължат на пожари.

За да отговори на все по-високите изисквания за противопожарна защита, Siemens обръща специално внимание на пожарната безопасност, пожарогасенето, нивото на шума по време на гасене, както и на комуникацията между тези системи. За да защити максимално имуществото и огромното количество данни в един дейта център, компанията препоръчва газово гасене, стана ясно от презентацията на Клаус Тинахер. Той представи и иновативната и единствена към момента на пазара технология на Siemens – т.нар. „тиха дюза“, която контролира шума при изпускане на газ при възникнал пожар в дейта центрове, което рефлектира и върху защита на дисковете с информация.


Сред останалите технологии на Siemens, на които Клаус Тинахер акцентира, беше и специалната интегрирана платформа за управление на дейта центрове Integrated Data Center Management Suite. Тя включва система за сграден мениджмънт, както и технологични решения, свързани с качеството на електрозахранването и управление на енергията. Платформата е модулна, което я прави изключително гъвкава, и може да бъде адаптирана към специфичните нужди на дейта центровете. В добавка на това решение Siemens предлага и персонализирани dashboard решения, които генерират данни за състоянието на системите на обекта в реално време, стана ясно още от презентацията на Клаус Тинахер. Той даде за пример вече реализирани проекти в центрове за съхранение на данни в Европа и САЩ, където технологиите на Siemens гарантират тяхното безпроблемно и надеждно функциониране. Направление Сградни технологии на Siemens в България е доставило системи в редица дейта центрове за Vivacom, Телепойнт, Еволинк и др.


Вижте също...