pixel

Нараства КПД-то на фотоволтаиците

Нараства КПД-то на фотоволтаиците

В близките години нанотехнологиите ще повишат коефициента на полезно действие (КПД) на соларните панели, съобщи он-лайн изданието Еnergieleben.at.

Най-сериозният проблем на фотоволтаици е, че повечето от съвременните панели превръщат едва 20 на сто от слънчевите лъчи в електроенергия.

Дори и сегашните силициеви хибридни панели не могат да се похвалят с повече от 24 на сто ефективност.

Това съотношение може да се промени до 50 на сто , ако нанотехнологиите навлезнат по- масово.

За целта за проучвания са инвестирани 2.4 млн. долара.

Нанотехнологиите ще повишат още мощността на панелите,  като очакванията са от площ на панелите и произведената енергия  да се удвои.

Предвид на това, че слънчевите инсталации са оставени под открито небе те са подложени на редица природни въздействия- прах, кал, киселинни дъждове и други.

Основният проблем идва от факта, че със замърсяването им се намалява коефициентът на полезно действие – площта на панелите, която възприема слънчевите лъчи става по-малка и по-непропусклива поради праха, които я покрива.

Ето защо се налага миенето с препарати, което често не е екологично, заради химичния състав на продуктите, а е и доста трудоемко.

Благодарение на нанотехнологиите вече е възможно да се осигури надеждна защита от замърсяване чрез самопочистваща се повърхност.

energyonline.bg

Може да харесате още...