pixel

Народното събрание одобри държавната помощ за НЕК

Народното събрание одобри окончателно отпускането на държавна помощ за Националната електрическа компания (НЕК). С нея НЕК ще плати на руската компания „Атомстройескпорт” сумата, присъдена от Международния арбитраж в Париж за изработеното оборудване по проекта „Белене”. Става въпрос за главница в размер на 550 млн. евро и 70 млн. евро лихви, като част от последната сума се оспорва от България.

Помощта ще бъде предоставена, след като България получи нотификация от страна на Европейския съюз. Необходимата сума ще бъде осигурена със средства от фискалния резерв.

НЕК няма да заплаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения. Условията за предоставяне на помощта ще се определят от Министерския съвет и въз основа на споразумение между министъра на енергетиката и НЕК.

Мнозинството отхвърли искането на „БСП лява България” в закона да се запише таван за държавната помощ в размер на 1,27 млрд. лв., както и предложението за 15-годишен срок, в който НЕК да върне помощта.

Социалистът Румен Гечев обяви за пореден път, че така парламентът подписва празен чек. „Държавна помощ без срокове е държавен подарък за НЕК, няма такъв заем в света“, каза той.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова контрира с думите: „Ние не подписваме празен чек, празен чек сте подписали вие през 2006 г.“. По думите й БСП са поръчали оборудването, без изобщо да има договор за АЕЦ „Белене“. От арбитражното решение е ясно каква е сумата, която България ще плати за реакторите, както и лихвите към нея, посочи Стоянова.

Народното събрание отхвърли и предложенията на Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

publics.bg

Може да харесате още...