pixel

НАСА: самолетните биогорива са готови за излитане

НАСА: самолетните биогорива са готови за излитане

Учените от НАСА са категорични, че гражданската авиация може да лети спокойно и безопасно чрез биогорива, смесени с конвенционално самолетно гориво, след поредица от успешни тестови полети в Калифорния.

Учените от изследователския център Лангли на НАСА не са установили видима разлика в работата на двигателя на самолет DC-8, летящ на височина до 11,9 км височина, при работа с 50:50 микс от самолетно гориво и растително масло. Освен това те са установили, че тази смес осигурява до 30 на сто намаление на вредните емисии.
Virgin е една от частните авиокомпании, които вече провеждат полети, използвайки биогорива. Снимка: Адриан Пингстоун

Virgin е една от частните авиокомпании, които вече провеждат полети, използвайки биогорива. Снимка: Адриан Пингстоун

Брус Андерсън, старши изследовател в Ленгли, коментира пред информационна агенция АП, че биогоривата са „доста приемлива“ алтернатива за използване при гражданските самолети. Единственият проблем остава цената. Използваното растително масло остава над 4 пъти по-скъпо от конвенционалното самолетно гориво.

НАСА планира за следващата година допълнителни изследвания, с които да се измери ефектът на биогоривата върху работата на двигателя, емисиите и др. като се интересува и от възможността за използванена биогорива от водорасли.

Това е само една от няколкото американски агенции, които проучват възможността за преминаване на авиацията към биогорива като средство за ограничаване на емисиите и намаляване на зависимостта от вноса на горива.

Военновъздушните сили на САЩ провеждат такива опити от 2001 г. Военноморският флот си има своя програма за разработване на биогорива и преход към тях.

Напредък има и при гражданската авиация: BA, Virgin и Lufthansa са сред няколкото авиокомпании, които вече провеждат тестове със смес от конвенционално гориво и биогориво. Наскоро China Eastern Airways обяви, че разглежда възможността за започването на редовни полети, които разчитат на биогорива. Холандската авиокомпания KLM поддържа ежеседмичен полет от Ню Йорк до Амстердам, който се реализира изцяло с биогориво, добито от употребено олио.

greentech.bg

Може да харесате още...