pixel

Наша ТЕЦ брои 22 млн. на китайци

Наша топлоелектрическа централа се готви да даде 22 млн. евро на Китай, научи „Стандарт“. Става дума за държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“. Закъсалото дружество ще подпише меморандум, с който от сметките му ще изтекат близо 50 млн. лв. Те ще бъдат преведени според проекта за меморандум за разбирателство, с който „Стандарт“ разполага, с китайската фирма „Джъдзян Джеда Инсигма груп ко“ към договора за изграждане, доставка, монтаж и оборудване на сероочистващата инсталация на блокове 5 и 6.

Очаква се меморандумът да бъде подписан на 15 юли тази година, като предвижда в продължение на 85 дни „Марица-изток 2“ да плати на изпълнителя – китайската фирма, 45 милиона лева и да не претендира повече за незавършени по договора работи и дефекти по сероочистките на блоковете. Парите обаче няма да отидат за строителство и извършена работа. Те ще потънат в един търговски спор, от който в крайна сметка сме платили едни 85 млн. евро, загубили сме още 7,5 млн. евро безвъзмездна помощ от Европа и сме глътнали вода с още 8,5 млн. евро, които е трябвало да искаме от същата китайска компания, но ние доброволно сме им ги подарили.

В тази сага ясен е само финалът – плаща държавата в лицето на теца. Ерго, всички ние като данъкоплатци. По стара традиция това се случва в 12 без пет, седмици преди оставката на кабинета. И в началото на мандата на служебното правителство, което трябва да търси пари, за да спасява закъсалото дружество.

Началото е от първата половина на 2006 г. Европа иска да сложим сероочистка на комините на тецовете, за да спазим екологичните изисквания за състоянието на околната среда. И ни дава пари за това. С безвъзмездна помощ от 36,16 млн. евро от програма ИСПА, заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на стойност 34 милиона евро и собствени средства централата стяга търг. За да е честно и европейско, той е по правилата на ЕБВР. На 6 юни 2006 г. започва предварителният подбор на участници. Поканени са четири фирми, всички обаче дават по-високи оферти от очакваното и наддаването се проваля.

На 21 февруари 2008 г. е обявен нов търг, без предварителен подбор на кандидатите. Участници са консорциум „Идреко-Инсигма“ (Италия/Китай), „Рафако“ (Полша) и „Алстом Пауър Италия“ (Италия). Този път търгът е успешен, цените са с 30 на сто по-ниски, а победител е китайско-италианското сдружение. Мотивът – по-ниската цена.
Следват обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, които са в полза на теца и МОСВ.

КАКВА Е ИСТОРИЯТА

Договорът е подписан на 12 декември 2008 г., страни по него са ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД, консорциум „Идреко-Инсигма“ и МОСВ.

Срокът, в който комините трябва да спрат да пушат, е 1 септември 2011 г., планират се 150 нови работни места.

РЕАЛНОСТТА

Очакванията са едно, реалността е друга. На 30 декември 2011 г., три месеца след изтичане на крайния срок, ТЕЦ „Марица-изток“ гордо обявява: „Завърши изграждането на абсорбера на блокове 5 и 6 и успешно бе подаден димен газ към съоръжението.“

Тръбният зов на фанфарите обаче звучи леко фалшиво. От съобщението се разбира, че проектът вече е на стойност 85,6 млн. евро, а финансирането е изцяло от приходите на централата.

ПАРИ ОТ ЕВРОПА

Страната ни е загубила пари от Европа, тъй като проверка на ОЛАФ – европейската служба за борба с измамите, е показала големи нарушения.

Разследването на европейците е показало, че китайско-италианският консорциум „Инсигма-Идреко“, който спечели търга през 2008 г. с оферта от 85,6 млн. евро, е представил неверни индустриални референции – сведения за опита си в изграждане на такива съоръжения. Поводът за това е жалбата на „Алстом“, който претендира, че „Инсигма“ незаконно е използвала негова технология, за да спечели търга.

В резултат на това Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са прекратили финансиране за 36 млн. евро безвъзмездно от ИСПА и заем от 34 млн. евро за сероочистката на „Марица-изток 2“.
Строителството обаче е продължило – с теца, става ясно от кратко съобщение от лятото на 2012 г. на сайта на централата. „Поради виновно неизпълнение на договора в края на 2012 г. ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД отстрани от строителството италиано-китайския консорциум „Идреко- Инсигма“, в който са включени „Джъдзян Джеда Инсигма груп ко“ ЛТД (Китай) и „Идреко-Инвест“ АД (Италия) с подизпълнител българската компания „Енергоремонт холдинг“.
Изпълнителят не спази датата за завършване на обекта, а именно 29 април 2012!

Как и кога 21 септември 2011 г. е станало 29 април 2012 г. – не е ясно. Защо държавата не е защитила интереса си – също.

Обезщетения няма. Виновни – съвсем. Междувременно в правния мир е останала само китайската фирма, тъй като италианците от „Идреко“ са се оттеглили от проекта.

На този фон подписването на меморандум с компанията „Джъдзян Джеда“ изглежда, меко казано, странно. Подобно споразумение може да срути финансово централата, която в момента е в изключително затруднено положение заради блокираните сметки в поставената под особен надзор КТБ, твърдят специалистите. И която спешно търси кредитор, за да може да издължи заплатите на 2500 работници и служители.

Въпреки това някой с лека ръка дава 22,5 млн. евро и се отказва от още близо 16 млн. евро неустойки, които може да претендира от китайците. Не е решен въпросът с претенцията на компанията „Алстом“, която търси от теца 2 848 378,61 евро за незаконното използване на негова технология, софтуер и ноу-хау от страна на китайската фирма. С меморандума не е уреден и въпросът за претенциите на Европейската комисия относно извършена измама от „Инсигма“. С доклада се иска от България връщането на сумата от 7 500 000 евро безвъзмездна помощ, отпусната по Кохезионния фонд на ЕС. Така на практика отговорен за връщането на тази сума на ЕС ще бъде крайният бенефициент – ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД.

Кой и кое налага подобен ход в момента, когато Българският енергиен холдинг, принципал на ТЕЦ „Марица изток-2“, е с току-що назначен нов изпълнителен директор? Кой, кога и с кого е съгласувал или по-скоро диктувал клаузите на меморандума, питат експерти.

В крайна сметка от принципала зависи дали ще откажат подписването на скандалния меморандум днес.

Може да харесате още...