pixel

Националната енергийна камара се обяви в подкрепа на правителството

Националната енергийна камара подкрепя усилията на правителството, насочени към модернизация и пълна либерализация на електроенергийния пазар, се казва в позиция на организацията, разпространена до медиите. Оттам посочват, че спорните въпроси трябва да бъдат обсъждани отговорно, аргументирано и при равнопоставеност на всички участници в процеса.
„Очакваме по време на българското председателство не дестабилизация и искания за оставки, а последователни усилия за защита интересите на българската енергетика в дискусиите по Четвъртия енергиен пакет“, се казва още в позицията на Националната енергийна камара.

Реакцията на камарата идва ден след като големите работодателски организации в България поискаха оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Към искането се присъединиха Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

От Националната енергийна камара посочват, че обединяват работoдателите – частни инвеститори в енергетиката и представляват над 50% от инсталираните мощности и над 70% от заетите в частния енергиен сектор. Реализираните от членовете на камарата инвестиции надхвърлят 11 млрд. лв. и се равняват на 60% от всички преки чуждестранни инвестиции за периода 2010 г. – 2016 г., посочват от организацията. Техните представители работят във всички сегменти на електроенергийния сектор – производство, търговия, разпределение и снабдяване, като произвеждат енергия чрез конвенционални и възобновяеми източници.

„Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни, като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара и в подкрепа на финансовата стабилност на отрасъла“, посочват още от камарата.

publics.bg

Може да харесате още...