pixel

Не плащаме сметка за ток, ако скочи с 50%

Гражданите няма да са длъжни да плащат сметка за ток, която е с повече от 50% по-висока от стандартното им потребление. Това ще става чак, след като фактурата бъде проверена и бъде доказано, че клиентът действително е потребил отчетеното количество енергия.

Това предвижда последният вариант на промени в Закона за енергетиката, който беше внесен в парламента от депутата от КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев.

Ако промените бъдат приети в този вид, клиентите на ЕРП-тата ще могат да не плащат сметки, които са завишени с 50% или повече спрямо средномесечното им потребление за последната половин година. За да не се налага абонатите ежемесечно да събират сумите от фактурите от последните 6 месеца, да ги разделят на 6 и така да изчисляват какво е средното им потребление, това ще правят ЕРП-тата, обясни Куюмджиев.

Те ще трябва да предупредят абоната си и да проверят дали няма грешка, ако сметката е с 50% по-висока от средното им потреблените. Едва след като бъде доказано, че начислените киловати са реални, клиентът ще трябва да плати фактурата. Във внесените промени се запазват и предложенията ЕРП-тата да нямат право да спират тока на длъжници преди празнични и почивни дни. Също така токът няма да се спира след една неплатена фактура освен, ако тя не е за над 155 лв. „Ако всичко върви гладко, новите правила ще влязат в сила до края на октомври“, обясни Куюмджиев.

standartnews.com

Може да харесате още...