pixel

Не се очаква спад в цените на топлоенергията от октомври

Няма да има понижение на цените на парното и тока до Нова година. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. КЕВР разгледа на открито заседание предложението на „Булгаргаз“ да намали със 7,29 на сто цената на природния газ за четвърто тримесечие на 2017 г. В същото време обаче влиза в сила нова тарифа за достъп и пренос, оповестена от „Булгарстрансгаз“, което не позволява цените на топлото да бъдат намалени, обясни шефът на енергийния регулатор.

„Ако от 1 октомври единствено имаше намаление на цената на природния газ, без никакво друго странично влияние, това щеше да случи. Но в същото време тази цена на газа, която ще влезе в сила от 1 октомври, се съпътства от промяна в мрежовите услуги, защото влиза в действие новият европейски входно-изходен тарифен модел. Тарифите, които бяха вече оповестени миналата седмица от „Булгартрансгаз“, предвиждат известно увеличение на цените за достъп и пренос, което води до увеличение на разходите на мрежови услуги с повече от 2.5 на сто. Това означава, че сумарното изменение на услугата е под 5 на сто“, каза Иванов.

Тъй като промяната е под 5 процента, няма основание КЕВР да коригира цените на топлинната енергия и на електроенергията от когенерациите, поясни Иванов.

Може да харесате още...