НЕК ще плати още 37 милиона евро по загубено дело за АЕЦ „Белене“

Компанията “Уорли Парсънс нюклиър сървисис”  е спечелила арбитражното дело, което води срещу НЕК за проекта на АЕЦ “Белене”, и ще получи около 37 млн. евро. Окончателното решение на арбитражния съд е било взето на 6 септември.

“Уорли Парсънс” бе избрана от НЕК за архитект-инженер на АЕЦ “Белене” още през 2004 г. До 29 март 2012 г., когато Министерският съвет прекъсна официално проекта, компанията е получила към 270 млн. евро възнаграждение. Договорът с нея обаче не е прекратен, защото не е имало формално основание за това. Енергийният министър Делян Добрев нарежда да се водят преговори за намаляване на възнагражденията на “Уорли Парсънс”, докато се намери начин да се прекрати изцяло договорът.

Междувременно на власт идва правителството на Пламен Орешарски и сменя ръководството на НЕК. Малко след това компанията прекъсва договора с “Уорли Парсънс” поради невъзможност да го изпълнява. Според международно приетите правила обаче когато такъв договор се прекрати едностранно, прекратяващият трябва да плати онова, което остава до края на договора. В този дух е и решението на арбитражния съд.

Това е второто арбитражно дело за АЕЦ “Белене”, което НЕК губи. По първото тя бе осъдена от производителя на оборудването “Атомстройекспорт” за 600 млн. евро. Електрокомпанията плати тази сума и получи ядрения реактор, който беше поръчала. Сега той е на площадката в Белене в очакване да се реши съдбата на целия проект за втора АЕЦ.


Вижте също...