pixel

Немска провинция иска да достигне 100% възобновяема енергия още тази година

 

Германия наскоро счупи три рекорда за соларна енергия в рамките на две седмици и постави нов рекорд при възобновяемите енергийни източници като цяло през последния месец: 74 процента потребление на чиста енергия по време на средата на деня. Сега северната част от федералната република – най-ветровитият район в страната – регионът Шлезвиг-Холстайн се готви да произвежда 100% от енергията само от възобновяеми източници. Провинцията, която граничи с Дания и Северно море и Балтийско море, си е поставила по-амбициозна цел: да генерира от чисти източници 300% от необходимата си енергия, т.е. да стане нетен износител на зелено електричество.

Преди осем години Шлезвиг-Холстайн произвеждаше около 30 процента от своята електроенергия от вятър. Затова достигането до 100 процента за такъв кратък период от време е значително постижение.

Според доклад за 2011 г. за икономическото въздействие на вятърната енергия в Германия, регионът Шлезвиг-Холстайн е осигурил 11,4% от общия инсталиран капацитет в страната. Там има 3271 мегавата мощности, „разпределени“ в 2705 турбини. В доклад на германската асоциация за вятърна енергия се сочи, че до 2030 г. офшорният вятърен капацитет може да достигне до 25 000 MW , а наземният – 6000 MW.

greentech.bg

Може да харесате още...