pixel

Немските енергийни гиганти плащат за премахването на ядрените мощности

Големите немски енергийни компании са в центъра на нов проекозакон, според който те ще са задължени да поемат разходите за извеждането от експлоатация на атомните електроцентрали и изхвърлянето на ядрените отпадъци.

Зигмар Габриел, министър на икономиката и енергетиката на Германия, категорично не смята да облекчи големите енергийни компании от тяхната отговорност за поетапното извеждане от експлоатация на ядрените електроцентрали в страната – процес, който ще коства милиарди евро.

Проектозаконът ще „заобиколи всяко преструктуриране на компаниите“. Доставчиците ще трябва да се придържат към принципа „родителите дължат на своите деца“, бидейки задължени да завършат извеждането от употреба на своите атомни електроцентрали и съхраняването на ядрените отпадъци. Законопроектът бе представен в сряда, 2 септември. Предстои той да бъде разгледан от кабинета на Ангела Меркел.

E.ON иска да отдели в отделна компания някои от ядрените си централи през следващата година. Компанията вече заплаши с правни действия срещу предложения закон. RWE също иска „юридическо разглеждане“ на плана.

По данни на Министерството на икономиката, консултациите между държавните ведомства вече са приключени. Изготвеният от тях текст има за цел да „затвори една правна празнота“, защото „настоящата правна ситуация предоставя само ограничена защита“, според доклада.

Според настоящата система, компаниите-майки имат отговорност за новите фирми, отделили се от тях, само в продължение на пет години. Това означава, че енергийните гиганти могат „да се измъкнат“ от отговорност. Затова целта на проектозакона е „да осигури дългосрочно задължение енергийните компании за изхвърлянето на ядрените отпадъци и по този начин да намали риска за държавния бюджет“.

greentech.bg

Може да харесате още...