pixel

Немско село показва как се живее само със зелена енергия

Нации от всички краища на света, от Северна Корея до Съединените щати, се редят на опашка за посещение в малко градче в бившата Източна Германия, за да видят как то радикално трансформира начина, по който едно селище използва енергия.

На 60 минути път с кола южно от Берлин живеят около 125 души в малкото село Фелдхайм. Немското село е първото и единствено енергийно независимо село. Затова то постоянно привлича международни енергийни експерти и политици.

„Виждат ни като пионери и светът иска да знае дали може да повтори успеха ни”, каза Йоахим Гебауер, 55-годишният бивш учител, който води посетителите през отдалечената махала. „Тук няма горене на газ или въглища. Всичко е чисто“.

Вместо с гази въглища, Фелдхайм се захранва от комбинация от 43 вятърни турбини, парно-централа на дървесна биомаса, както и завод на биогаз, който използва суспензия от отпадъците от говеда и свине, както и царевичен силаж.

Местните енергийни разходи от 16,6 евроцента на киловатчас (кВтч) са само малко повече от половината от онези 27-30 цента, които германците плащат средно, по данни на информационния център „Форум за нова енергия Фелдхайм“.

Тези тарифи не са много по-различни от онези в страните, които генерират почти цялото си електричество от въглищни електроцентрали или от ядрени реактори.

Проектът на Фелдхайм е само една малка част от радикалните промени в областта на енергетиката в цяла Германия, насочени към преминаване от въглища и атомна енергия към чисти източници. Страната на повече от 80 милиона жители има за цел да добива 80% от енергията си от възобновяеми източници до 2050 година.

За да започнат тази промяна, всички собственици на жилища във Фелдхайм трябвало да се съгласят да платят 3000 евро такси за свързване на новите енергийни източници, намаляване на своите връзки с регионалната електроразпределителна мрежа, управлявана от немската E.ON.

Селото получило 850 000 евро от Европейския съюз и държавни субсидии, които да помогнат за покриването на онези 2,2 млн. Евро, нужни за новите тръбопроводи.

Местната енергийна фирма Energiequelle се съгласила да инсталира повечето от вятърните турбини при Фелдхайм, като в замяна тя продава излишната електроенергия на пазара.

Местната земеделска кооперация пък помогнала, като дала съгласие да се изполават около 350 хектара земя за добив на царевица за предприятието за производство на биогаз.

Властите сега признават, че цялата тази подкрепа сочи защо Фелдхайм може и да не може да послужи за модел, който да сработи в големите градове по целия свят, или дори в цялата страна. „Не можете да напавите съвсем същото навсякъде в Германия“, коментира германският министър на околната среда Питър Алтмайер по време на посещение тук. „Но аз вярвам, че това може да бъде модел за подражание за много селски общности.”

Екскурзоводът Гебауер казва, че част от успеха на проекта се корени в желанието сред селяните да си помагат взаимно. „Във Фелдхайм хората са много задружни“, добява 41-годишният жител на селото Пеги Каперт.

Това, което е немското село е вече постигнато, е основна цел на няколко други проекта по света, борещи се за енергийна независимост. Проектът „Масдар Сити“ в Абу Даби е един от тях. Той обаче се бави, коства много милиарди, а очакваното „откриване“ през 2019 г. бе отложено за 2025 г.

greentech.bg

Може да харесате още...