pixel

Немско устройство за съхранение на излишното електричество, генерирано от слънчева енергия

Немско устройство за съхранение на излишното електричество, генерирано от слънчева енергия

SMA Solar, най-голямата германска компания за соларни технологии, се готви да пусне на немския пазар комплект с батерия, която да позволи на домакинствата да съхраняват излишъка от електричество, генериран през деня от техните соларни панели, за използване през нощта. Целта е намаляване на сметките за енергия.

Германските домакинства плащат едни от най-високите цени за електроенергията в Европа. Причината е, че сметките са натоварени от разходите за субсидиране на по-чистата, „зелена“ енергия. Това е причина за масово обществено недоволство.

SMA Solar, яростен борец срещу ожесточената азиатската конкуренция, казва, че уредът й може да помогне на собствениците на слънчеви панели да използва повече от енергията, генерирана от самите тях.  Устройството е комбинация от инвертор и батерия. В слънчев ден то може да осигури на едно четиричленно домакинство до три часа допълнителна енергия за използване вечерта. Устройството ще излезе на пазара през втората половина на годината.

„Дискусията вече не е за възвръщаемостта от соларните инсталации, какъвто беше случаят в миналото. Хората сега искат да знаят как могат да намалят сметките си за енергия,“ казва главният изпълнителен директор на SMA Пиер-Паскал Уброн.

За момента собствениците на слънчеви инсталации обикновено използват само около 25 процента от електроенергията, която сами си произвеждат. Останалата част се подава към мрежата и се продава, но цената й е около половината от цената, които потребителите плащат за енергия от мрежата.

SMA казва, че с новото устройство хората ще могат да използват до 50 процента от „тяхната собствена слънчева енергия“. Това би позволило на едно традиционно домакинство да намали наполовина годишните си сметки за енергия, след като се покрият разходите за закупуване на самото устройство.

greentech.bg

Може да харесате още...