pixel

Несъвършеният графен може да помогне за по-добри горивни клетки

Графенът е известен като една от най-интересните структури, откривани някога. Този материал с дебелина едва един атом има огромен потенциал, който се дължи на невероятната му сила, здравина и проводящи свойства. Той има структура от въглеродни връзки, подобна на пчелната пита, с която може да служи отлично като мембрана за обезсоляване на вода, като решение за съхранение на енергия и др.

Въпреки възторга на учените от удивителните свойства на графена, създаването на равномерни и перфектно оформени листове от графен е доста трудно. Ала екип от изследователи от Северозападния университет в САЩ твърди, че дори и „дефектният“ графен може да бъде много полезен.

Дори и най-малките несъвършенства в графеновия лист могат да доведат до това, той да изгуби здравината си. Ако обаче несъвършенствата са „с правилния размер“, размер те могат да направят листа порест, което пък да позволява малки протони или дори водни замърсители да преминават през листа. Резултатът е, че протоните могат да преминават през листа, без да се допускат молекулите, от които идват протоните.

От друга страна ключово предизвикателство пред технологията на горивните клетки е именно разделянето на протоните от водородните атоми. С други думи, тази технология може да се окаже от полза за развитието на горивните клетки, които черпят енергия от водорода.

Може да харесате още...