pixel

Норвегия и Германия задълбочават сътрудничеството си в зелената индустрия

green energy

Норвегия и Германия се стремят да задълбочат сътрудничеството си в областта на водорода, технологиите за батерии, улавянето и съхранението на въглероден диоксид (CCS) и възобновяемата енергия от офшорни вятърни централи.

Днес двете страни публикуваха съвместна декларация за партньорство в областта на климата, възобновяемите енергийни източници и зелената промишленост и отделно съвместно изявление за водорода, което има за цел да осигури доставките на водород от Норвегия за Германия.

Те бяха придружени от меморандум за разбирателство между енергийните групи Equinor ASA и RWE AG, които се ангажираха да работят заедно за създаване на вериги за стойност за нисковъглероден водород.

„Норвежкото правителство работи, за да гарантира, че Норвегия ще продължи да бъде стабилен и надежден доставчик на нефт и газ за Европа. Също така работим за по-нататъшното развитие на ролята ни на енергийна държава, например чрез декарбонизиране на газа чрез производство на водород и улавяне и съхранение на въглероден диоксид“, заяви министърът на петрола и енергетиката Терье Асланд.

Според декларацията и двете страни ще се стремят да ускорят създаването на необходимата рамка за функциониращ европейски пазар на водород. В документа се казва също, че „за да реализираме възможно най-бързо големи количества водород с нулеви или ниски емисии, ще планираме съвместно преходен период за използването на водород, произведен от природен газ с улавяне и съхранение на въглероден диоксид (син водород)“.

green energy

Страните искат да осигурят до 2030 г. мащабни доставки на водород от Норвегия за Германия, което може да се осъществи с помощта на голям тръбопровод. Резултатите от съвместното проучване за осъществимост на транспорта на големи обеми водород от Норвегия до Германия и на въглероден диоксид (CO2) от Германия до Норвегия се очакват през пролетта на 2023 г.

В по-разширената декларация страните изразяват желание да продължат сътрудничеството си в областта на възобновяемите енергийни източници, по-специално офшорната вятърна енергия. „Ще надграждаме съществуващите усилия за развитие на офшорна вятърна енергия, включително офшорна мрежова инфраструктура, с бъдеща възможност за разработване на хибридни проекти за сътрудничество – в рамките на Енергийното сътрудничество в Северните морета (NSEC) и чрез двустранни формати“, се казва в декларацията.

Освен това страните планират да засилят сътрудничеството в областта на суровините и свързаните с тях стратегически вериги за създаване на стойност и да проучат възможностите за улавяне, транспортиране и дългосрочно съхранение на CO2 в норвежкия континентален шелф.

Може да харесате още...