Нов американски стартъп позволява обновление на вентилационната система

В ерата на интелигентния дом, вече няма незасегнати части от домакинството. Последното доказателство е нова „интелигентна система за вентилация“, наречена „Алеа Ер„.

Системата е насочена към подобряване работата на интелигентните термостати, като в домове се инсталират вентилатори, оборудвани със сензори, които могат да проследяват и регулират температурата, да следят качеството на въздуха и да използват прогнозни анализи, за да предвидят температурните предпочитания на собствениците на жилището.

Стартирала преди няма и месец, Алеа вече предлага ранно записване за доставка на стартовия пакет от три вентилатора на базова цена 379 долара през януари 2019 г. Самоуправляващите се вентилационни отвори са оборудвани с 11 сензора, включително инфрачервени за проследяване на температурата, сензори за качеството на въздуха, аудио сензори, които гарантират, че вентилацията не създава досаден шум и сензори за измерване на влагата в помещението.

Вентилаторите непрекъснато наблюдават качеството и температурата на околния въздух и съхраняват тази информация в база данни в облак, която е в състояние да определи подходящата температура за всяка една стая въз основа на информация, включваща прогнозата за времето, броят обитатели на помещението, размерът му и часът. Цялата тази допълнителна информация позволява на централната въздушна система да работи по-ефективно, твърдят от компанията.

Не става дума обаче само за ефективност. Голямото обещание на свързаните системи като тези на Alea Air е, че те опознават поведението и предпочитанията на всеки, който е в стаята и се адаптират. Скоро вечният спор за това дали е „твърде топло“ или „твърде студено“ ще останат в миналото.


Вижте също...