pixel

Нов доклад на МАЕ за соларната енергия

Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикува нов доклад на 1 декември 2011 г., в който заявява, че слънчевата енергия може да има ключова роля за декарбонизирането на глобалната икономика. Наред с подобряването на енергийната ефективност чистата енергия от слънцето е важна и за ограничаването на отделянето на парникови газове, гласи публикацията.

Според  агенцията, соларните технологии като фолотоволтаични панели, колектори и централи за концентрирана слънчева енергия са в състояние да осигурят половината от необходимата енергия в глобален мащаб до 2060 г., ако политиците се ангажират да ограничат климатичните промени.

Докладът прогнозира, че до 2050 г. икономическата активност ще се измести към по-слънчевите зони около екватора и соларната енергия ще стане важен източник на енергия за глобалната икономика. МАЕ предвижда, че до средата на века в тези райони ще живее близо 80% от населението на света, което ще има по-високи енергийни нужди заради приближаването на жизнените стандарти в държави като Бразилия и Индия до тези на САЩ и Европа.

За постигането на тези цели обаче е нужна промяна в политическата стратегия на финансиране на отделни технологии. Вместо това трябва да се вземат мерки като облагане на въглеродните емисии например, което ще насърчи икономиката към енергийния преход. В националните политики трябва да залегне интегриран подход, който да съчетава слънчевата енергия с мерки за енергийна ефективност.

energyonline.bg

Може да харесате още...