pixel

Нов материал може да доведе до изключително бързо зареждане на устройствата

Нов материал, разработен от изследователи от UCLA, би могъл значително да подобри боравенето с енергийните запаси при устройства, вариращи от потребителски стоки до електрически мрежи и хибридни превозни средства.

Изследователи от Школата по инженеринг и приложни науки „Хенри Самюели“ при Калифорнийския университет са разработили синтезирана форма на ниобиев оксид, който обещава да съхранява и освобождава енергия много бързо. Новият материал може да се използва за суперкондензатори, които могат да доведат до изключително бързо зареждане както на мобилни джаджи, така и на индустриално оборудване.

Според изследователския екип, материалът има „голям потенциал за съхранение на енергия“ и съчетава най-добрите части на батериите и суперкондензаторите, защото има голям капацитет за съхранение (като батериите), но в същото време може да освобождава енергията много бързо (като кондензаторите).

„С тази разработка ние размиваме границите между това, което е батерията, и това, което е суперкондензаторът. Откриването елиминира недостатъците на кондензаторите на батериите“, казва Вероника Аугустин, аспирант по материални науки в UCLA и водещ автор на доклада за откритието.

Новият тип ниобиев оксид се възползва от особеност, наречена „вмъкване на псевдокапацитетност“, при което йоните се отлагат в по-голямата част от ниобиевия оксид по същия начин, по който зрънцата пясък се вмъкват между по-едри камъчета. Така се постига по-голям капацитет за съхранение. Според екипа, това може да доведе до практически приложения за бързо зареждане на потребителски и промишлени устройства.

Подробностите за разработката на учените, ръководени от професора по материалознание Брус Дън, са публикувани в сп. Nature Materials.

greentech.bg

Може да харесате още...