pixel

Нов модел безшумни вятърни турбини произвеждат по-евтина електроенергия

Компания стартап от Испания смята, че независимо от всички предимства на обичайните вятърни генератори има още по-евтин метод за получаване на електроенергия от вятър. Проектът се нарича Vortex Bladeless и на пръв поглед изглежда, че вятърните турбини, които се използват, приличат на обичайни стълбове, забити в земята.

Тези стълбове-турбини също използват вятър за производство на електричество. Вятърът тук се използва не за задвижване на перки. Перки тук изобщо няма. Вместо това вятърът се използва за създаване на вятърни колебания. Обичайно инженерите, строители при проектирането на съоръжението на различна височина се стараят на намерят начин да избегнат въздействието на подобни сили върху конструкцията. Авторите на турбините на Vortex напротив, са намерили полезно прилагане на тази особеност на колебанията.

По правило структурата може да бъде оптимизирана към вибрации само на определени честоти, при определена скорост на вятъра, но от Vortex казват, че „настройката“ на турбините за всеки тип вятър и пряко по време на работата е възможна за сметка на използването на магнити. Когато структурата започне да вибрира, генераторът в основата на турбините преобразува механичното движение в електроенергия.

В какво е предимството на новите турбини, в сравнение с традиционните вятърни съоръжения? От Vortex казват, че крайната цена на произвежданата от техните турбини енергия ще е с 40 процента по-ниска в сравнение с цената на енергията, добивана от сегашните обичайни вятърни генератори. Част от икономията се дължи на разходите за обслужване на вятърните съоръжения. Тъй като турбините на Vortex нямат движещи се части, то те може да работят по-дълго, не изискват периодично обслужване, а освен това простият дизайн на конструкцията предполага и по-ниска цена при строителството. Разходите намаляват наполовина в сравнение с традиционните вятърни генератори, където голяма част от цената например се дължи на огромните перки.

В интервю за портала Wired от испанката компания разказват за това, че нейните турбини произвеждат с около 30% по-малко енергия в сравнение с обичайните. Въпреки това компанията твърди, че благодарение на конструкцията на турбините й на една и съща площадка може да се построят много повече такива вятърни мощности. Друг голям плюс е това, че турбините работят напълно безшумно. Сега компанията работи над няколко различни размера турбини. „Мини версията“ например е турбина с височина от 12 метра. За търговско използване тя ще е готова през следващата година. По-големи индустриални версии на турбините се планира да започнат да се произвеждат през 2018 г. , пише Hi-News.

Може да харесате още...