pixel

Нов модел на обществено финансиране за соларни проекти набира скорост

Двама млади холандски предприемачи се надяват въведат общественото финансиране на соларни инсталации на пазара на континентална Европа. „We Share Solar“ е част от бизнес-акселератор и се надява да пусне своя онлайн портал за обществено финансиране през следващия месец.

Матиас Олиеман и Свен Плунт са съоснователите на „We Share Solar“ и с него те потвърждават старата максима, че нуждата е майка на изобретателността. На фона на липсата на субсидии за комерсиални покривни инсталации в Холандия двамата предприемачи се стремят да наложат този модел на финансиране с надеждата да намалят цената на капитала за по-мащабни PV системи.

„Ако се вгледате в соларните енергийни системи и техния бизнес модел, времето за изплащане на широкомащабните системи за слънчева енергия е доста дълго, до 20 години – под голям мащаб се има предвид повече от 50 кВт,“ казва Олиеман. „Преди всичко на 50 кВт, можете просто да получите цена на едро за вашето PV електричество“.

Той самият е инженер и доскоро разработчик на слънчеви проект, основал компания за разработване и инсталиране на проекти през 2009 година. Той и колегата му финансирали първата покривна PV инсталация на покрива на холандско футболно игрище. По-рано тази година те намерили обществено финансиране за двуетапния 295 кВт проект. Според тях, това се оказало доказателство за концепцията на портала, който сега разработват.

Първата версия на портала би трябвало да стане готова до месец. „Искаме първо да накараме хората да влязат в нашата система, да им осигури платформа за закупуване на слънчев панел на друг покрив, но също така се надяваме, че след като хорта се включат, те ще могат да участват и в други проекти, а може би дори и за в бъдеще да участват в други видове проекти за възобновяема енергия.“

greentech.bg

Може да харесате още...