Нов пластинчат топлообменник от Kelvion

Новият Kelvion NL100M пластинчат топлообменник, предназначен за пивоварната, алкохолната и млечната индустрии, предлага перфектен баланс между гъвкавост и ефективност.

NL100M е подходящ за работно налягане от 16 бара и има топлообменна повърхност от 0,47 м². Според Kelvion ширината между пластините от 4,15 мм осигурява по-добър топлопренос в сравнение с конкурентни пластинчати топлообменници с по-широка кухина между пластините.
От компанията производител твърдят, че намаляването на ширината на пролуката до 4,15 мм подобрява преноса на топлина и намалява консумацията на електроенергия с повече от 10%.

NL100M се счита за идеален за широка гама от млечни продукти, чиято технология на производство изисква минимален температурен стрес за постигането на желаните гладка текстура и вискозитет. NL100M осигурява това чрез комбиниране на ниска скорост на охлаждане с ниско налягане. Принципно тази комбинация води до натрупване на отлагания по повърхността на конвенционалните пластини. За да се справят с този проблем, в Kelvion са разработили технологията OptiWave, която предлага изключително взаимодействие между профила на плочата и дълбочината на гофриране. Това осигурява висока ефективност на топлообмен поради равномерното разпределение на продукта по цялата площ на плочата.

Системите за асемблиране PosLoc и уплътняване EcoLoc се използват за осигуряване на лесно сглобяване на топлообменника по време на монтаж или поддръжка. PosLoc дизайнът осигурява автоматично подравняване на плочите на топлообменниците при сглобяване. EcoLoc уплътненията могат лесно да бъдат монтирани без специални инструменти или лепила. Когато устройството е затворено, коректното уплътняване се получава автоматично.