pixel

Нов пробив при безжичното предаване на електроенергия

Нов пробив при безжичното предаване на електроенергия

Само ден след като японската космическа агенция ДЖАКСА съобщи, че е могла да предаде безжично електрически заряд на 30 метра разстояние, постижението й бе подобрено на 500 метра от японската фирма “Мицубиши”, съобщава Франс прес.

Компанията е могла да излъчи безжично мощност от 10 киловата на разстояние от половин километър, превръщайки я в поток от микровълни. Успехът на експеримента е бил потвърден от светването на светодиоди в края на прехода. Опитът е бил извършен в град Кобе в западната част на Япония.

Японският конгломерат “Мицубиши хеви индъстрис” разпространи комюнике, в което се казва, че този метод за безжично предаване на електроенергия един ден ще замести класическите електроповоди. Технологията ще открие пътя и за изграждането на слънчеви електроцентрали в космоса.

Компанията предвижда първите конкретни промишлени приложения на новия метод в период до 5 пет години. Засега коефициентът на полезно действие на този пренос на енергия е доста нисък – 10 на сто, но учените възнамеряват в бъдеще той да бъде увеличен на 40 процента.

bta.bg

Може да харесате още...