pixel

Нов соларен генератор използва стъкло за фарове, за да улови силата на 20 слънца

Нов соларен генератор използва стъкло за фарове, за да улови силата на 20 слънца

Може да не го очаквате, но е така – фаровете са водещи по пътя към по-мощни слънчеви панели в космоса и тук, на земята. „Ключът към бараката“ са Френеловите лещи, които позволигха на фаровете от деветнадесети век да фокусират светлина на огромни разстояния.

В ново време инженерите на НАСА използват тези по-леки, по-тънки лещи за подобряване на добива на слънчева енергия в космоса. Наскоро учени са използвали Френелови лещи и за създаване на миниатюрна фотоволтаична система, наречена SolarVolt, която може да концентрира слънчевите лъчи 20 пъти.

Entech Solar и изследователският център Glenn Research Center при НАСА са разработили съвместно SolarVolt – система, която използва миниатюрни Френелови лещи с дебелина само хилядни от сантиметъра. Тези лещи позволяват на многслоен масив от слънчеви панели да абсорбира концентрирана светлинна енергия при много по-малка площ на клетката, като в същото време произвежда същото количество електроенергия като по-голяма клетка под не чак толкова добра светлина.

Технологията може да доведе до създаването на много по-малки фотоволтаични инсталации, а и може значително да подобри ефективността на най-големите световни соларни централи.

По-рано изследователите на НАСА използваха сравнително по-големи Френелови лещи, за да се повиши ефективността на фотоволтаиците, захранващи мисията Deep Space 1. Соларните концентратори на космическия кораб имаше масив от 720 осем-инчови лещи за захранване на първия йонен двигател, използван като основна система за задвижване на космическия кораб.

SolarVolt не е единственият пример за разработването на такава технология – конкуренцията всъщност е голяма, защото слънчевите панели стават по-евтини от ден на ден. Според специалистите, в обозримо бъдеще те ще са икономически изгодни за наземни приложения.

greentech.bg

Може да харесате още...