Нова генерация нагревателни кабели от DEVI

DEVI – най-големият производител на подово отопление и системи против лед и сняг, представи новите си високотехнологични кабели DEVIflex™ и DEVIsafe™. DEVIflex™ заменя популярния  и широко използван за подово отопление кабел DTIP, а DEVIsafe™ e специално разработен за приложения на открито.

Лесен монтаж

Разработката на DEVIflex™ e направена на базата на проучване в различни държави и допитване до инсталатори , които работят, както с кабели на DEVI, така и на други производители. Мнението на клиентите е, че за тях най-важен е лесният монтаж. Именно стремежът за улесняване монтажa на системите DEVI определя характеристиките на новия кабел:
– Цилиндричната конструкция  не позволява усукване на кабела;
– Цилиндричен студен захранващ край с индивидуално изолирани проводници, лесни за оголване;
– Позволява монтаж при температура  до -5°C;
– Гъвкав;
– Двупроводен кабел с един захранващ край;
– Богата продуктова гама.

Новият кръгъл профил не позволява набръчкването на кабела и го прави лесен за огъване. Студеният захранващ край е видимо по-тънък с индивидуално изолирани проводници, лесни за оголване.  Кабелите са снабдени с фабрична негорима муфа с висока механична здравина.  Студеният край е ясно различим, за да се избегне монтаж на нагревателната част в тръба или в кабелен канал.

Разностранни приложения

DEVIflex™ е подходящ за системи за подово отопление при ново строителство или реконструкция, както и за всякакви подови конструкции и покрития,  като теракота, гранитогрес, ламинат и др. Кабелът също така може да бъда използван и за външни приложения:  системи против замръзване на тръбопроводи, системи против лед и сняг за тераси, тротоари , стълбища, системи против преохлаждане на хладилни камери.  Още едно предимство е, че кабелът може да бъде монтиран при външна температура до -5ºC, с което се удължава монтажният сезон. Линейната мощност  в зависимост от модификацията е 10 W/m, 18 W/m или 20 W/m.

DEVIsafe™ за външни приложения

DEVIsafe™ e новият кабел за системи против лед и сняг за покриви, олуци и водостоци. DEVIsafe™ e специално конструиран за монтаж на открито със здрава външна PVC изолация с UV защита и висока надеждност. Този черен кабел е устойчив, както на слънчевото греене, така и на неблагоприятните метеорологични условия през зимата. Линейната мощност e 20 W/m.

Конструкция на кабела:
– Двупроводен със съпротивителни жила;
– Вътр. изолация от омрежен полиетилен;
– Технологични канали от горната и долната  страна на вътрешната изолация;
– 20 калайдисани медни жила за заземяване;
– Алуминиево фолио по цялата дължина (100% покритие);
– Външна изолация от PVC , UV устойчива.

Технически характеристики:Ползи
Лесен за монтаж при темп. до -5°СУдължен сезон за монтаж
Цилиндрична конструкцияПо-бърз и лесен монтаж
Двупроводн кабелЛесно проектиране и монтаж
100% екраниранПовишена сигурност
Ясно различима фабрична муфа – винаги на правилното мястоНяма риск от монтаж на нагревателната част в тръба или кабелен канал
Здрав и надежденПо-дълъг живот, съответствие с класификация М2 за механична якост
В съответствие с най-новите европейски стандарти (IEC 60800:2009)Негорима фабрична муфа, висока механична здравина
UV защита (DEVIsafe™)Дълъг живот при монтаж на открито

Сигурност и надеждност

DEVIflex™ и DEVIsafe™ са двупроводни кабели със здрава изолация от омрежен полиетилен. За допълнителна сигурност кабелите са 100% екранирани с алуминиево фолио по цялата си дължина. Връзката със студения захранващ кабел е защитена посредством термосвиваем  шлаух от твърд неподдържащ горенето полиолефин. При разработката кабелите са били подложени на поредица от изпитвания, включително изпитване на изолационното съпротивление с 11,000 V. DEVIflex™ и DEVIsafe™ напълно отговарят на стриктните изисквания на най-важния за сектора,  европейския продуктов стандарт IEC: 60800:2009.

Нова 20-годишна гаранция

Заедно с новите кабели DEVI представи и новата 20-годишна гаранция DEVIwarranty™ на всички нагревателни кабели и рогозки DEVI. Тази гаранция покрива не само продукта, но също и ремонта на подовата настилка в случай на фабричен дефект на кабел или рогозка. DEVIflex™ и DEVIsafe™ се произвеждат в модерен завод в Гродзиск, Полша. Преди да бъде опакован и готов за изпращане, всеки кабел бива щателно проверяван и изпитван. Изпитването включва проверка на съпротивлението, изпитване на високо напрежение и проверка на материалите. Така е гарантирано безупречното качество на всеки един кабел DEVIflex™.

Производството на DEVIflex

Проводниците в двупроводния кабел DEVIflex™ са специфицирани така, че да съответстват на обявените стойности на съпротивлението. Изолационният материал XLPE, който придава на кабела якост, е екструдиран около двата проводника при 190° C. Двупроводният вътрешен кабел се охлажда в дълга вана. За да се придаде на изолационния материал XLPE необходимата здравина, кабелът преминава през ваната няколко пъти. Медните заземителни жила са поставени в специален канал в изолацията XLPE на вътрешните проводници. Това е ключът за невероятната гъвкавост на DEVIflex™. След полагането на заземителните жила около кабела се увива алуминиево фолио, екранирайки изцяло вътрешното ядро и медните заземителни жила за максимална защита. При средна скорост от 100 метра в минута, кабелът се покрива със здрава и гъвкава изолация от PVC – червена за DEVIflex™ и черна с UV защита  за DEVIsafe™.

Всеки един кабел се подлага на стриктни изпитвания. Системата за едновременни изпитвания включва проверка на омичното  съпротивление,  изпитване на високо напрежение (11,000 V) и контролна проверка на материала.  Използват се модерни компютърни програми за проследяване на производството и засичане и на най-малкия дефект. Ако е открита грешка, дефектният участък на кабела се маркира. След като кабелът се свали от машината, неизправният участък незабавно се идентифицира и отстранява.

Студеният захранващ край е свързан към нагревателната част посредством кабелни конектори, защитени с термосвиваем шлаух от твърд, неподдържащ горенето полиолефин, за да е сигурно, че муфата е здрава и водоустойчива. Захранващият кабел е с по-малък диаметър и също е с цилиндричен профил за по-лесен монтаж. Връзката се проверява още веднъж, като се използва компютърна технология. Всички дефектни съединения се отстраняват. Студеният край е ясно различим, за да се избегне монтаж на нагревателната част в гофрирана тръба или кабелен канал. В края на производствения процес се прави окончателна проверка  и сравнение на техническите данни от съединителната муфа и кабела за съответствие с техническите характеристики по задание. Ако се открие и най-малкото отклонение кабелът се изважда от поточната линия. След като всички изпитвания бъдат завършени без отклонения, кабелите DEVIflex™ са готови за опаковка и транспорт. Всяка кутия е ясно обозначена със съдържанието и спецификациите на кабела и съдържа ръководство на няколко езика. От централната складова база на DEVI в град Вейле, Дания, кабелите DEVIflex™ се изпращат на дистрибутори, инсталатори и партньори по целия свят.

За DEVI

Основана в Копенхаген, Дания през 1942 г., DEVI разработва и произвежда електрически системи за отопление повече от 50 години. В началото на 60-те години DEVI първи започват производството на нагревателни кабели и оттогава развиват иновативни технологии и решения в тази област. Днес DEVI e  всепризнат глобален лидер в интелигентните решения за подово отопление и системи против лед и сняг, предоставяйки сигурност, удобство и комфорт. Качеството на продуктите се гарантира от  модерните заводи на DEVI в Дания и Полша, а глобалната мрежа от дистрибутори и инсталатори осигуряват качествено и навременно обслужване и сервиз.

Повече информация можете да получите от представителството на DEVI за България:
– 02 9626929;
www.devi.bg


 

Вижте също...