pixel

Нова PV технология гони 50% ефективност на преобразуването

Устройството е правоъгълна плоча с размер на екрана киносалон. Монтирано е върху дебел стоманен прът и е оборудван с механизъм за проследяване на слънцeто. Плочата е изработена от над 100 000 малки лещи и още толкова миниатюрни слънчеви клетки, всяка с размерите на върха на химикалка. Този уред е част от една от най-ефективните системи за добив на слънчева енергия, правени някога.

Semprius, новостартираща фирма в Дърам, Северна Каролина, твърди, че следващото поколение на нейната разработка ще направи слънчевата енергия най-евтиния вариант за работа на комуналните дружества. С „полета“ от повече от 1000 от тези устройства тези предприятия ще могат да произвеждат електроенергия на цена от по-малко от 5 цента на киловатчас.

Технологията е разработена в лабораторията на Джон Роджърс, професор по химия и материалознание и инженерство в Университета на Илинойс. Semprius е привлякла 45 млн. долара от инвеститори, включително Siemens, за да постави своя рекорд за ефективност на слънчевите клетки – количеството енергия от светлината, която се превръща в електричество. Компанията твърди, че нейната технология за производство на слънчеви клетки може да преобразува половината от енергията на слънчевата светлина в електричество – около три пъти повече от конвенционалните соларни клетки.

Системата, разработена в лабораторията на Роджърс, позволява на Semprius да подобрява концентрираните фотоволтаици, които са в процес на разработване от десетилетия. Идеята е, че можете да се увеличи количеството енергия, която соларната клетка събира, че поставянето на леща над клетката, която да фокусира светлината. Съществуващата версия на тази технология може да се използва леща с площ от около 400 квадратни сантиметра, за да фокусира светлината върху слънчева клетка от един квадратен сантиметър – съотношение на концентрация от 400!

Успехът на Semprius е в това, че прави възможно да се направят масиви от слънчеви клетки, които са далеч по-малки и по-тънки от тези, използвани досега в концентриращите фотоволтаици. Разработката напълно променя икономиката на използване на малки соларни клетки.

Малките клетки от своя страна имат много предимства. Тъй като те изискват малко материал, могат да бъдат изработени от скъпи видове полупроводници, които са много по-ефективни от силиция. Освен това разсейват топлината добре и могат да работят при много концентрирана слънчева светлина. Това прави възможни съотношения като 1600:1. Тогава за изработката на фотоволтаиците ще са нужни много по-малко материали и терени – за произвеждането на същото количество енергия като обичайна слънчева клетка.

greentech.bg

Може да харесате още...