pixel

Нова технология автоматично сортира пластмасите за рециклиране чрез светкавица

Пластмасите са навсякъде около нас и за всяко приложение има различен вид полимер, който отговаря на съответните нужди. Повечето пластмаси могат да бъдат рециклирани, но първо трябва да бъдат сортирани по вид. Това се прави на ръка в съоръженията за преработка на отпадъци – и отнема много време.

Нова технология, разработена от изследователи в Университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен има за цел да ускори този процес и да направи сортирането на пластмасите по-ефективно. Така ще може повече пластмаси да бъдат рециклирани в нови неща.

При тази система пластмасовите елементи биват изложени на проблясък на светлина, която ги кара да флуоресцират. Фотоелектрически датчици измерват времето на флуоресценция – колко време е необходимо флуоресценцията да избледнее. Различните видове пластмасови полимери имат различни дължини на флуоресцентен живот, така че измерването може с точност да идентифицира специфични пластмаси.

„С този процес грешките при измерването на практика са изключени, защото всеки материал винаги дава една и съща стойност за периода на флуоресценция, точно както е с радиоактивния разпад“, каза ръководителят на проекта д-р Хайнц Ланхалс.

При направените тестове технологията е била в състояние да се справя с 1,5 тона пластмаса на час, което вече отговаря на техническите спецификации за използването й в промишлен мащаб. Този процес може не само да ускори процеса на рециклиране, но и да го направи по-прецизен, което значи, че от сортираните пластмаси ще могат да се направят повече неща.

greentech.bg

Може да харесате още...