pixel

Нова технология обещава големи и евтини OLED дисплеи

Нова технология обещава големи и евтини OLED дисплеи

Разтворими флуоресцентни материали на компанията Universal Display ще позволят печатане на екрани по струен метод

Нова разработка на компанията Universal Display ще направи възможно производството на сравнително евтини OLED екрани с голям диагонал на екрана. Наскоро разработчикът показа усъвършенстваната в продължение на няколко години технология P²OLED.

В рамките на проекта инженерите на компанията са създали разтворими флоуоресцентни материали за OLED (дисплеи с органични светодиоди), които откриват пътя към нова технология за създаване на дисплеи, използваща разтвори.

Казано другояче, дисплеите ще могат да се печатат чрез струйна технология, например. Това ще поевтини производството и ще позволи създаване на по-големи OLED екрани и осветителни панели.
Разтворими флоуоресцентни материали разкриват пътя за производство на евтини OLED дисплеи с по-голям диагонал от сегашните

Подробности за технологията бяха разкрити по време на конференцията IDMC 2011 (International Display Manufacturing Conference), която се проведе по-рано тази седмица в тайванската столица Тайпе.

Няколко числа характеризират възможностите на новите материали. Така например, зеленият компонент на системата P²OLED има ефективност 68 cd/А (кандела на ампер) и живот 175000 часа, което е 1,3 пъти повече отколкото постижението от есента на миналата година.

Червеният компонент пък достига 18 cd/А и време на живот 125000 часа, или двукратно повече от предходния образец. Синята съставка се характеризира с ефективност 29 cd/А и живот 8000 часов – повишаване с 1,6 пъти.

Едновременно с тези подобрения, специалистите са успели да намалят работното напрежение на дисплея. Всичко това приближава параметрите на новата технология до тези на сегашното вакуумно-базирано производство.

TechNews.bg

Може да харесате още...